Sygeplejerske om organdonation: Døden skal ikke være tabu

Dorthe Jensen er sygeplejerske på intensiv afdeling. Hun opfordrer alle til at få taget stilling til organdonation.

Dorthe Jensen har været på intensiv afdeling siden år 2000.
Dorthe Jensen har været på intensiv afdeling siden år 2000.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Dorthe Jensen har oplevet mange situationer, hvor pårørende pludselig står i den situation, at skulle tage stilling til organdonation. Den slags hændelser bliver aldrig hverdag.

- De er meget barske. Det er derfor, at vi forbereder os enormt meget på de her samtaler, fortæller Dorthe Jensen, der er donationsansvarlig sygeplejerske ved Dansk Center for Organdonation i Region Midtjylland.

Hun har været sygeplejerske i 30 år, og siden år 2000 har hun været nøgleperson på intensiv afdeling på Aarhus Universitetshospital. Her har Dorthe Jensen gentagne gange oplevet at stå i den situation, at en patient bliver erklæret hjernedød efter for eksempel en blødning i hjernen.
 

 Så melder spørgsmålet om organdonation sig pludseligt for de pårørende. 

- Man kan godt se forskel på, om de pårørende har snakket om det her, eller om de ikke har, siger Dorthe Jensen.

Tag stilling inden kaos

En ofte meget følelsesladet samtale er nødt til at tage sin begyndelse, og ved siden af følelserne kan der være andre udfordringer i det kaos, der indfinder sig hos de overrumplede pårørende.

- I de her samtaler kan der godt være mange i den her familie eller den her pårørendegruppe, der er på forskellige niveauer. Der kan også være børn, konstaterer Dorthe Jensen.

Derfor har den erfarne sygeplejerske en klar opfordring vedrørende organdonation.

- Man skal tage stilling. Det er omsorg for sine pårørende. Man kan godt ved søndagskaffen sætte sig ned og sige, hvad er vores holdning egentlig om det her og så lade være med at lade døden være et tabu.

Hun påpeger, at alle kan havne i den situation på et splitsekund. 

- Mange af dem, der kommer ud for det her, det er jo nogle, der er kørt raske på arbejde tidligt om morgenen for eksempel og så pludselig kommer i en situation, hvor de er blevet kørt ned eller har fået en stor hjerneblødning eller har fået et hjertestop, eller hvad det nu måtte være.

- Så kan man sige, det er jo ikke et forløb, hvor man sidder ved en sygeseng i mange, mange dage eller måneder eller uger, før den her beslutning skal tages. Det er som regel her og nu.

Dorthe Jensen vurderer, at det er en stor hjælp for de pårørende, hvis man har taget stilling på forhånd.

- Som pårørende giver det mere ro, hvis man ved hinandens holdninger til det her, i stedet for at man skal sidde og tænke på det og ikke bare kan sidde og være ked af det ved siden af.

Borgerforslag vil ikke gøre det lettere

For at få flest mulige danskere til at tage aktivt stilling til organdonation har der været et borgerforslag fremme om, at der ved login i e-boks dukker en besked op, hvor danskere over 18 år opfordres til at tage aktivt stilling til organdonation.

Beskeden skal blive ved med at dukke op hver 6 måned, indtil man har taget aktiv stilling til organdonation.

Det vil dog ikke fjerne de følelsesladede og svære samtaler på intensiv afdeling om organdonation, vurderer Dorthe Jensen.

- Jeg tror ikke, det vil gøre min hverdag lettere, hvis vi alle var i registret og skulle sige aktivt nej. Jeg tror stadig, vi ville stå med nogle pårørende, som vil sige, jamen vi har aldrig talt om det her, og jeg ved ikke, om min far eller mor eller hvem det nu er, der ligger der i sengen, om de har glemt at melde sig fra.

- Vejen frem, det er, at man får snakket om det her.

Det er stadig få, der har taget stilling på forhånd, men det går den rigtige vej.

- Det er noget hyppigere, end hvis vi går 10 år tilbage. Så er der nogle flere, der har taget stilling, sige den erfarne sygeplejerske fra Region Midtjylland.

Mellem 85 og 90 procent af danskerne går ind for organdonation, men kun 22 procent over 18 år har registreret deres holdning i det nationale donorregister.

Her kan du registrere dig som organdonor.