Svinebranchen venter og venter på Brexit

Svinebranchen venter, ligesom så mange andre, på Brexit. Den lange proces har dog givet branchen god tid til at forberede sig.

Brexit bliver også diskuteret på svinekongressen i Herning.
Brexit bliver også diskuteret på svinekongressen i Herning.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Det meste af Europa venter lige nu på, at briterne tager en beslutning om Brexit. Således også de danske svineproducenter og slagterier, der eksporterer til England.

I disse dage er producenterne samlet til kongres i Herning, og her prøver branchen at bevare tålmodigheden og tøjle frustrationerne over briternes ubeslutsomhed. 

- Det er jo ganske frustrerende, når vi som virksomheden har en stor eksport til England. Vi ved ikke, hvilken aftale vi skal lave. Den uvished koster penge, og i sidste ende koster den også arbejdspladser, siger formanden for danske slagterier, Asger Krogsgaard. 

Svinebranchen har i spænding ventet flere år på at se, hvad briternes nej til EU, ville få af betydning herhjemme. Men ingen er endnu blevet ret meget klogere. 

- Vi kan næsten ikke forestille os, at de laver en aftale. Men vi tager det fra dag til dag. Vi tror fortsat på, at englænderne også skal have noget at spise i morgen, siger Asger Krogsgaard, der dog forudser, at tingene vil blive mere bøvlet, end de er nu.

- Vi har en rimelig stor eksport i dag. Vi har en række kunder, som vi også tror, at vi skal servicere, når den her aftale træder i kraft. Men vi ved jo, at varetransporten derover vil blive besværliggjort. Der vil være flere certifikater, der skal til, øget kontroller ved grænseovergange og så videre.

Lang proces har givet tid til forberedelse

Det er efterhånden mere end tre år siden, at 52 procent af briterne valgte, at Storbritannien ikke længere skulle være en del af det europæiske samarbejde i EU. Alligevel er Brexit ikke blevet realiseret endnu.

Den lange proces har dog sine fordele. Den har nemlig givet eksempelvis svinebranchen rigtig god tid til at forberede sig. Og i dag tegner det ikke til, at Brexit bliver den store katastrofe for branchen, som det så ud til for tre år siden.

Det fortæller cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Frank Øland.

- Vi har haft tid til at forberede os, og så har briterne meldt ud, at de ikke kører med høje tariffer på 30-40 procent, blandt andet på grisekød, men derimod med toldsatser på tre-fire procent. Det gør en pokkers forskel, hvor høj den toldmur, man skal hen over, er, forklarer han. 

Derudover fortæller Frank Øland, at timingen af et Brexit nok ikke kunne være bedre end lige nu, hvor prisen på svinekød er den højeste siden 2001.

- Hvis vi skal have et Brexit, så lad os få det nu, hvor der jo desværre er afrikansk svinepest i Kina. Det gør jo, at vi kan afsætte praktisk talt alt det, vi kan komme i nærheden af, på det kinesiske marked. 

Det britiske Underhus afviste tirsdag aften Boris Johnsons tidsplan, der skulle haste hans regerings Brexit-lov igennem det britiske parlament. Det gør regeringens planer om at forlade EU 31. oktober usikre.

Dermed må svinebranchen altså endnu en gang væbne se tiden an og afvente, hvad briterne beslutter.

2:13
Lige nu er svineproducenterne samlet til kongres i Herning, mens de prøver at væbne sig med tålmodighed og tøjle frustrationen over briternes ubeslutsomhed.