Svinebønder frustrerede over lovgivningsrod

Fra 1. januar skulle alle svinebønder leve op til reglerne for rode- og beskæftigelsesmateriale, men de mangler endnu vejledningen fra myndighederne.

Grisetryne.jpg

Alle danske svin skal fra årsskiftet have permanent adgang til rode- og beskæftigelsesmateriale. Det skal sikre bedre velfærd for dyrene.

- Det er vigtigt, fordi de har behov for en undersøgende adfærd. Får de ikke det behov opfyldt kan det føre til, at de retter en unormal adfærd mod hinanden, og det kan blandt andet føre til halebid, siger seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab, Lene Juul Pedersen

Alligevel skaber lovgivningen frustration hos en stor del af svineproducenterne. Vejledningen for, hvordan reglerne skal følges, bliver nemlig først færdig til februar.

- Det er afgørende at vi ved, hvad der er lovligt, inden vi sætter noget op. Og når man så som producent har svært ved at se det faglige i lovgivningen, ja, så er det ikke godt nok, siger Henrik Mortensen, som er formand for Danske Svineproducenter.

Fødevarestyrelsen er uforstående

Fødevarestyrelsen forstår ikke svineproducenternes kritik. Ifølge veterinærinspektør Birte Broberg kan landmændene undgå påtaler efter den kommende vejledning, hvis de følger den gældende fra 2006.

- Hvis man følger de retningslinjer, der står om materialer og tildelinger i den eksisterende vejledning, så får man altså ikke noget rap over fingrene, siger hun.

Overtræder svineproducenterne loven om dyrevelfærd, kan de blive trukket i hektarstøtten og risikere politianmeldelse.

3:18
Fra årsskiftetet skal alle danske svin have adgang til rode- og beskætigelsesmateriale. Men producenterne mangler retningslinjer