Svindel koster forsikringsselskaber milliarder

Sidste år blev der snydt med forsikringerne for over en halv milliard kroner, men omfanget anses for langt større.

Svindelnumrene hos blandt andre Vestjylland Forsikring betyder, at vi betaler 1.500 kroner mere i forsikring om året, i forhold til hvis ingen svindlede.
Svindelnumrene hos blandt andre Vestjylland Forsikring betyder, at vi betaler 1.500 kroner mere i forsikring om året, i forhold til hvis ingen svindlede.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Hvis du synes, at dine forsikringspræmier er blevet lidt for dyre, så er en af årsagerne, at vi svindler med forsikringerne som aldrig før.

Hos Vestjylland Forsikring i Videbæk afslører sagsbehandlerne jævnligt svindel. Det er eksempelvis fingerede trafikuheld, hvor to parter aftaler, at de skader hinandens biler med henblik på at få en personskadeerstatning.

Men i de grovere sager bliver der forsøgt svindlet for millioner af kroner.

- Det er også oppe i en skala, hvor man eksempelvis selv har brændt sit hus af, siger Lars Bue Nørbjerg, skadechef hos Forsikringsselskabet Vestjylland i Videbæk.

Forsikringssvindel koster kassen

Sidste år blev der svindlet for over en halv milliard kroner, men det er kun en brøkdel af snyderne, der bliver opdaget. Forsikringsselskaberne regner med, at der i virkeligheden blev svindlet for hele fire milliarder kroner. 

De mange svindelnumre, har gjort det nødvendigt at hyre professionelle efterforskere.

- Det er typisk tidligere efterforskere ved politiet, som har slået sig op med deres egen private forretning, hvor de tilbyder forskellige opgaver og her under også efterforskning, siger Lars Bue Nørbjerg.

Svindelnumrene betyder, at vi betaler 1.500 kroner mere i forsikring om året, i forhold til hvis ingen svindlede.

Mange sager er uopklarede

Hos Thisted Forsikring er snyderiet også et velkendt fænomen. De har eksempelvis oplevet, at folk har fingeret et indbrud i deres private bolig, hvor der er stjålet noget, og det anmelder de så til forsikringsselskabet.

Mange sager bliver opklaret, men det fuldet omfang af snyderiet kender Thisted Forsikring ikke.

- Hvis vi skulle følge de tal som Forsikring og Pension har, så har vi seks-syv gange så mange sager, som det vi rent faktisk opklarer, siger Dennis René Petersen, administrerende direktør hos Thisted Forsikring.

Trods de dystre tal oplever selskabet af svindlen ikke længere er social acceptabel.

- Vi får flere og flere henvendelser fra kunder, som siger, at vi lige skal kigge ham her efter i forbindelse med, at vi ved, at han har anvendt en skade. Men måske er der noget om, at han ikke har haft denne her skade, siger Dennis René Petersen.

Midt- og Vestjylland ligger i bunden af statistikken, når det gælder antallet af opklarede sager om forsikringssvindel.

2:38