Svin har bedre velfærd i stalde

Danske landmænd er blevet bedre til at sørge for, at svin har en højere dyrevelfærd. Det viser en ny rapport udført af Videncenter for Dyrevelfærd under Miljø- og Fødevareministeriet.

Svin_taetpakket_0.jpg

Tidligere var det næsten halvdelen, omkring 40-50 procent, af alle svinebesætninger, der fik en sanktion eller mere, når det kom til svinenes velfærd i de danske stalde, skriver fødevareministeren i en pressemeddelse.

Men i 2014 er det tal reduceret til næsten hver fjerde; tallet er nede på 27 procent.

- Fremgangen vidner om, at langt de fleste landmænd gør sig umage for at sikre, at dyrene har det ordentligt. Det fortjener de ros for, siger miljø- og fødevareministere Eva Kjer Hansen i pressemeddelsen.

Hun påpeger, at der på visse punkter er plads til forbedring. Her tænker hun på, at landmændende skal blive bedre til at give deres dyr halm eller rodemateriale. Samtidig er der fundet eksempler på, at landmænd ikke er gode nok til at tage sig af de dyr, der enten er syge eller tilskadekomne.

- Generelt har jeg tillid til, at landmændene gør, hvad de kan for at sikre dyrene ordentlige forhold. Vi sætter ind, der hvor det tyder på, at problemerne er størst, og derfor er Dyrevelfærdsrapporten et godt redskab, når vi skal tilrettelægge de kommende vejlednings- og kontrolindsatser. Vi skal ikke spilde kræfter på at kontrollere forhold, der allerede er godt styr på, siger Eva Kjer Hansen.

Rapport tegner et glansbillede

Hos Dyrenes Beskyttelse er de langt fra tilfredse med rapportens konklusioner. De mener, at tallene ikke er retvisene, fordi man har taget halekuperinger ud af undersøgelsen. Noget som tidligere har været med i undersøgelsen,

- Rapporten tegner et glansbillede af produktionen, når den ansvarlige myndighed ikke skrider ind over for ulovligheder som rutinemæssig halekupering. Når 29 millioner grise halekuperes hvert år i Danmark, så skulle man tro, at det var til at få øje på for kontrollanterne, siger Birgitte Damm, dyrlæge og chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse til Politiken.

Svinevelfærden er stadig værst

Det fremgår af rapporten, at det stadig er svineproducenter, der levere den dårligste velfærd til besætningerne.

Således er de 27 procent stadig højere end de andre typer besætninger, som rapporten også tager udgangspunkt i.

Blandt slagtekyllingebesætninger har 23 procent modtaget indskærpelser, påbud eller poltianmeldelser. For pelsdyrbesætninger er der tale om hver femte, altså 20 procent, mens det står bedst til hos kvægbønderne, hvor kun 13 procent af besætningerne har modtaget samme.

I alt har rapporten undersøgt:

- 660 svinebesætninger- 567 kvægbesætninger- 74 pelsdyrbesætninger- 52 slagtekyllingebesætninger

Du kan læse hele rapporten ved at klikke her.