Svensk powerkvinde kæmper mod had og chikane

Linnéa Claeson er håndboldspiller i Ringkøbing. Og så er hun feminist og netaktivist, der tager kampen op mod mænd, som sender trusler og krænkende billeder.

9:46
Linnéa Claeson fra Ringkøbing Håndbold står bag den populære profil på Instagram, assholesonline. Se indslaget om den farverige svensker her.

De danske håndboldtilskuere skal i den kommende sæson vænne sig til en ny og på mange måder farvestrålende profil. 

Svenske Linnéa Claeson, der er på kontrakt i Ringkøbing Håndbold, er en powerkvinde, der ikke er bange for at skille sig ud fra mængden.

Hun er erklæret feminist og kæmper indædt mod uretfærdigheder og diskrimination.

For et par år siden stiftede hun assholesonline - en profil på Instagram med 261.000 følgere, hvor hun - med sine egne ord - tager magten tilbage.

- Jeg ville tale med om ligestilling, voldtægtskulturen, machokulturen, og hvordan vi behandler hinanden. Om antiracisme, uretfærdigheder og seksuelle minoriteter, fortæller hun.

På profilen viser hun beskeder og billeder, som hun får tilsendt af vildt fremmede mænd. Det kan både være billeder af seksuel karakter eller direkte trusler.

Hun viser ikke mændenes navne. Det er problemet og ikke individet, der er interessant, siger hun. Men hun har en anden måde at svare igen på.

- Hvis jeg får et billede af en penis i min indbakke, har jeg nogle gange taget et screenshot og lagt den op på hans Facebook. Altså sendt den tilbage, så alle hans venner kan se det. Og jeg tror ikke, at han gør det igen. Ind imellem sladrer jeg til deres mor og far, hvis de skriver, at jeg er en luder, der skal dø. 

 
 

Og den kontante stil har omkostninger. Den 25-årige svensker fortæller, at hun ofte får trusler fra mænd, der vil myrde eller voldtage hende. Alligevel holder hun fast.

- Det er vigtigt, at jeg vælger at være modig og fortsætter min kamp, selv om jeg kan være bange. Jeg tænker på dengang, jeg selv var 10 år... og der er piger, der er 10 år nu, der får tilsendt sådan noget. Det giver mig kræfter til at fortsætte. Vi har et ansvar for næste generation.

- Nogen piger ville bare ignorere det, og det er helt okay, men jeg vil slås. Jeg tager magten tilbage, siger hun.

Og kampen bliver også anerkendt af de nye holdkammerater i Ringkøbing.

- Jeg synes, at det er megasejt. Det er fedt at se, at folk har et standpunkt og tør sige deres mening og tør gå ud, hvor andre tier. Jeg har mega meget respekt for hendes arbejde, og at hun tør stå frem og sige, hvad hun har på hjertet, siger Daniella Dragojevic.