Svensk interesse for Holstebros folkeskole

Den svenske tv-station SVT besøger i denne uge Holstebro for at lave et indslag om sprogkvoterne i folkeskolen i Holstebro.

SVT Nyheter, der i Sverige svarer til DR TV-Avisen herhjemme, skal i denne uge besøge Rolf Krake Skolen i Holstebro for at høre mere om, hvordan forældre, børn og lærere forholder sig til, at kommunen har en målsætning om, at antallet af tosprogede elever er højst 18 procent i klasserne.

quoteVi ved godt, at vi i Holstebro Kommune er på forkant i denne sammenhæng.

Torben Gudiksen, formand for Udvalget for Børn og Unge, Holstebro Kommune

Målsætningen er et af flere politiske mål i forbindelse med etableringen af ét samlet skoledistrikt i Holstebro. Modellen har fået positiv opmærksomhed i de danske medier, og nu er historien altså også nået til Sverige.

- Vi ved godt, at vi i Holstebro Kommune er på forkant i denne sammenhæng. Derfor er vi glade for den svenske interesse, og vi håber, at vores aktive tilgang kan inspirere andre, for vi tror på, at vi med vores konkrete målsætning om klasser i bedre balance giver alle børn og unge en bedre skolegang, udtaler Torben Gudiksen, der er formand for Udvalget for Børn og Unge i Holstebro Kommune, i en pressemeddelelse.

Bedre vilkår for trivsel og læring

Det er byrådet i Holstebro Kommune, der står bag modellen, som indgår i den nye skolestruktur i kommunen. Med ét samlet skoledistrikt med tre undervisningssteder i selve Holstebro by er der mulighed for realiseringen af pædagogiske og faglige hensyn i sammensætningen. Det sker desuden ud fra hensyn som søskende på skolen, klassestørrelser, inklusion, afstand mellem hjem og skole – og altså også, om børnene kommer fra tosprogede hjem.

Med målsætningen om maksimalt 18 procent børn fra tosprogede hjem i hver klasse ønsker kommunen at skabe en bedre balance i klasserne – og dermed bedre vilkår for trivsel og læring for alle børn i byen. 

I en skoleklasse med 24 elever må der højst være fire tosprogede børn. Som en af de første kommuner i landet sætter Holstebro tal på, hvordan klasserne skal se ud