Svagtseende får nemmere ved at stemme

En ny lovændring gør det nemmere for svagtseende at stemme til kommunal- og regionsrådsvalget.

De svagtseende, der skal stemme i Lemvig, kan møde dette forstørrelsesapparat i stemmeboksen.
De svagtseende, der skal stemme i Lemvig, kan møde dette forstørrelsesapparat i stemmeboksen.
Foto: Institut for Blinde og Svagtsynede

For svagtseende kan det være en udfordring at stå i stemmeboksen og sætte sit kryds. Men det ændrer en ny lovændring på. Ændringen betyder, at alle landets valgsteder nu har hjælpemidler til rådighed til mennesker med nedsat syn, nemlig sort filtpen og lup. Det skriver Instituttet for Blinde og Svagsynede i en pressemeddelelse.

Derudover har Lemvig og fire andre byer ekstra hjælpemidler til rådighed. Et forstørrelsesapparat og LED-lys.

- Det handler om, at man skal kunne se, hvem man kan stemme på, hvor krydset skal sættes og ikke mindst, hvor man har sat sit kryds. For hvis krydset bliver sat lidt uden for afkrydsningsfeltet, så bliver stemmen jo kasseret. Og det kan være rigtig svært at se en blyantstreg, når man er svagsynet. Derfor er det vigtigt, at der nu er mulighed for at bruge en sort filtpen og en lup på alle valgsteder, siger Birte M. Rosfeldt, Ergoterapeut, ADL- og mobilityinstruktør, Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS).

Tidligere var der kun valglisten og en blyant til stede i valgboksen. At der nu er flere redskaber for de svagtseende, skaber ligeværdig behandlingen af borgerne, mener Institut for Blinde og Svagsynede.

- Hos IBOS tror vi, at langt flere mennesker med nedsat syn vil stemme til det kommende valg. For nu bliver det en mere værdig oplevelse. De kan stemme på lige fod med andre: selvstændigt og anonymt, siger Anne Kristine Grosbøll, som er centerchef ved Instituttet for Blinde og Svagsynede.