Svævefly med to om bord måtte nødlande i sø

En ny pilot fik sig en kæmpe forskrækkelse, da det pludselig blev nødvendigt at nødlande i en sø.

Flyet er allerede blevet fjernet fra vandet.
Flyet er allerede blevet fjernet fra vandet.
Foto: Tina Damholt Koch

Finn Brøndum har aldrig oplevet noget lignende.

I går eftermiddags måtte et svævefly med to personer om bord nødlande på Vedsø syd for Viborg, da trækflyet pludselig fik motorproblemer.

Finn Brøndum er formand for Viborg Svæveflyveklub, og han så med fra sidelinjen, da flyet måtte lande i søen.

- Det sker aldrig. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Der er nok nogle, der kan fortælle, at det er sket for virkelig lang tid siden et eller andet sted, men det er så sjældent, at jeg ikke kan beskrive det. Det er noget, vi er rigtig kede af, fortæller han om oplevelsen.

Ingen af de to personer kom til skade ved nødlandingen.

0:27
Video: Tina Damholt Koch 

Ny pilot

Flyvningen gik galt, da trækflyet med motor, som svæveflyet var koblet fast på og som skulle slæbe det op, fik motorproblemer i cirka 50 meters højde.

Det blev derfor nødvendigt for svæveflyet at koble sig fri i en meget lav højde, hvilket betød, at de blev nødt til at nødlande.

Om bord på flyet var der en ung kvindelig pilot, som fløj for ottende gang, og en instruktør. Det er især den unge kvindelige pilot, som Finn Brøndum tænker på.

- Nu har jeg snakket med hende et par gange, og det virker som om, at hun har det fint, men vi ved også godt, at ved sådan nogle oplevelser, så kommer reaktionen ikke altid lige bagefter. Vi har desværre ikke muligheden for at få hende op igen med det samme, for det var vores eneste fly med plads til to i, fortæller han.

Kommer ikke på vingerne igen

Flyet med plads til to er det fly, som svæveflyveklubben bruger til at undervise nye elever i, da der er plads til en instruktør, som også kan overtage styret.

Det var da også det, som skete i går, da flyet pludselig skulle nødlande.

- Det er foregået fuldstændigt korrekt. Hvis jeg skal sige noget om mine kolleger, så er det, at det er meget professionelt håndteret. Også piloten i motorflyet, som blev nødt til at nødlande på en mark på grund af motorproblemerne, siger Finn Brøndum.

Hans vurdering er, at svæveflyet blev totalskadet af turen i vandet, men han venter på, at de endelige undersøgelser er lavet.