Svært at sælge energipil

Flere landmænd i det midt- og vestjyske har svært ved at få afsat deres pilemarker, fordi der efter stormen Bodil er kommet en stor mængde træflis.

Energipil_0.jpg

Mange landmænd har ikke held med at få afsat de mængder pil, de har dyrket. Det skyldes de mange væltede træer fra stormen Bodil, som har medført en stor mængde flis, som i stedet er blevet afsat som brændsel.

For år tilbage anbefalede eksperter landmænd at plante energipil til brændsel. Men landmændene har svært ved at sælge det. Flere landmænd er gået sammen i kampen om at få solgt deres pil i foreningen Vestjysk Pileleverandør.

De 100 medlemmer i Vestjysk Pileleverandør ejer i alt 500 hektar pilemarker, som de gerne vil sælge til varmeværker. I Skjern har Formanden for foreningen Hans Jørgen Dahl selv 7 hektar høsteklar energipil.

- Her i år går der rygter om, at der er 25 procent for meget flis på markedet, siger han.

Varmeværk: Vi er stoppet med at bruge pileflis

Tarm varmeværk gav for to år siden gav pileflisen en chance.

- Men da vi fik de første prøvelæs, så viste det sig, at anlægget ikke kunne køre det, og vi kunne også se på vores spildevand, at det ændrede karakter, siger Kurt Nielsen, der er Driftsbestyrer hos Tarm Varmeværk.

Afbrændingen af pileflis sendte tallet for tungmetaller i spildevandet langt over kommunens miljøgrænser. Det blev enden på pileflis i afbrændingstanken i Tarm.

- Det er vi jo nødt til at tage til efterretning, og hvis det er den endelige beslutning, så må vi sige, vi står med et produkt, der ikke er behov for. Og så må vi jo stoppe med at producere de, siger Hans Jørgen Dahl.