Svært at få forsikring

Mange projekter med fjernvarme gennem geotermi står i stampe. Fjernvarmeselskaberne kan ikke skaffe forsikring til at lave de første boringer ned i undergrunden

I to år har den geotermiske plan ligget klar i Skive. Men byen er et af de steder, hvor planen er klar, men forsikringen mangler.

- Vi står med det problem, at fjernvarmeselskaberne hverken kan eller tør at påtage sig den risiko, der ligger i at lave den første efterforskningsboring og gamble med fjernvarmeforbrugernes penge, siger Søren Berg Lorenzen, som er direktør for Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab.

Planen er at bore to kilometer ned i jorden ved Rødding for at finde varmt vand, men planerne bliver liggende i skrivebordsskuffen, så længe der ikke er en forsikring klar.

I 2012 gik en boring galt i Kvols ved Viborg. Her kom fjernvarmekunderne til at hæfte for en skade på i alt 162 mio kroner.

Og nye regler betyder, at en ny boring til et geotermisk anlæg skal forsikres for 600 millioner kroner. Det er der ingen private forsikringsselskaber, der vil være med til.

Adskillige nye geotermiske anlæg er derfor i fare for aldrig at blive til noget.- Vi står i et vadested, for hvis vi ikke får fundet en metode til at afdække det her, så kommer vi simpelthen ikke videre, siger Søren Berg Lorenzen.

Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab opfordrer staten til at overveje en samlet forsikringsordning for fjernvarmeselskaberne.

 

Ingen vil forsikre projekter om nye geotermiske anlæg.