Sundhedsstyrelsen: Borrelia-test kan ikke stå alene

Sundhedsstyrelsen anerkender, at der findes patienter der er bekymrede for, at de lider af borrelia, og som ikke får den rette behandling i sundhedsvæsnet. Men det er ikke borreliatesten, der fejler noget, slår styrelsen fast.

ELISA-testen, der bruges til at teste for borrelia er gennemtestet og den kan patienterne have tillid til. Men testen kan ikke stå alene, siger læge i Sundhedsstyrelsen. Foto: TV MIDTVEST arkiv

Patienterne kan have tillid til, at den borrelia-test, der bruges i det danske sundhedssystem, ELISA-testen, er den bedste der findes. Det fastslår læge i Sundhedsstyrelsen, Gideon Ertner, overfor TV MIDTVEST. 

Læs også Ekspert: Vi ved for lidt om borrelia

Men en diagnose alene på baggrund af ELISA-testen holder ikke. Testen bør sammenholdes med lægens vurdering af patientens symptomer, siger Sundhedsstyrelsens læge. Sundhedsstyrelsen er i gang med at undersøge, hvordan større viden og bedre informationer om borrelia kan nå ud til både læger og patienter. 

Vi anerkender fuldt ud, at der er nogle patienter, som føler sig syge og som ikke får den rette behandling i sundhedsvæsnet. Uanset, hvad de måtte fejle, så skal de undersøges, og der skal tages hånd om deres symptomer 

Gideon Ertner, læge, Sundhedsstyrelsen

- Testen, som man anvender, er meget grundigt undersøgt af anerkendte laboratorier. Den kan sagtens anvendes til at teste for borrelia. Men ligesom alle andre laboratorietests vil der altid være en vis mulighed for usikkerhed, og derfor kan testen aldrig stå alene, siger Gideon Ertner. 

Borrelia-tvivl

Ikast-Brandes borgmester, Ib Lauritsen er overbevist om, at han har infektionssygdommen borrelia. Han er blevet testet med den test, der anbefales af det danske sundhedssystem, og ikke har testet positiv.

- Jeg er blevet erklæret rask fem gange, jeg er bare stadigvæk ikke rask, siger Ib Lauritsen.

Men på trods af at han ikke har fået diagnosen, er borgmesteren begyndt at skaffe antibiotika udenom det danske sundhedssystem og uden at en læge i Danmark har ordineret antibiotikakuren. 

Læs også Ekspert: Tysk borrelia-metode holder ikke

 - Det er sådan noget med hovedpine, udsæt på mit bevægeapparat og nervesymptomer. Hvis jeg så tager antibiotika, så går det væk, forklarer om sine symptomer Ib Lauritsen.

Ib Lauritsen er ikke alene. Professor Thomas Bjarnsholt fra Københavns Universitet mener, at gruppen af patienter, der selv er overbeviste om, at de har borrelia og derfor er begyndt at medicinere sig selv, er voksende.

Læs også Borrelia-tvivl: Helene køber antibiotika på det sorte marked

- Hele problematikken opstår der, hvor vi ikke rigtig ved, hvad det er. Så siger lægen til patienten, du har ikke en borrelia-infektion, men i og med at vi ikke har noget endegyldigt bevis for, at det ikke er rigtigt, så begynder folk, at kigge på nettet i nogle af de her grupper, sagde Thomas Bjarnsholt mandag til TV MIDTVES. 

Thomas Bjarnsholt advarer kraftigt mod, at patienterne tager medicin, som ikke er ordineret af en læge. Men han mener også at der mangler viden om borrelia. 

- Både må man genoptage dialogen imellem de to grupper (Patienterne og sundehedssstemet red.), men også afsætte nogle midler til forskning. Man må prøve at finde ud af, hvad er op og ned på det her, sagde Thomas Bjarnsholt.   

02:32

En voksende gruppe af patienter føler sig tvunget til at skaffe antibiotika uden om det danske sundhedssystem. Fælles for dem er, at de har symptomer på borrelia.

Luk video

Testen undersøges løbende

Thomas Bjarnsholts mener, at der kan stilles spørgsmål ved, hvorvidt ELISA-testen med sikkerhed kan afdække om en patient har borrelia. Hos Sundhedsstyrelsen har Gideon Ertner beskæftiget sig indgående med borrelia testen og området i det hele taget. Debatten om patienterne, der føler sig overset og afvist af sundhedssystemet, opstod for 2-3 år siden. 

Læs også Illegal medicin og behandling i USA: Borgmester ramt af borrelia

- ELISA-testen bliver løbende undersøgt for om den er effektiv og god nok. Den bliver brugt over hele verden, og man kan have tillid til, at det er en gyldig undersøgelse, som er velundersøgt, siger Gideon Ertner på spørgsmålet om, hvorvidt testen reelt kan give svar på, om patienterne har borrelia. 

- Hos Sundhedsstyrelsen hilser vi det selvfølgelig altid velkommen, hvis der er ny forskning på et område. Men i 2014 blev der lavet en klaringsrapport om borrelia af de bedste eksperter, vi har herhjemme. I forhold til den rapport, er der ikke kommet afgørende nyt om borrelia, siger Gideon Ertner, der fortæller, at det er de lægevidenskabelige selskaber, som for eksempel Dansk selskab for Infektionsmedicin, der sørger for, at vi i Danmark anvender de bedste metoder til at diagnosticere og den bedste behandling på området.  

Patienterne skal tages alvorligt

Hos Sundhedsstyrelsen har man løbende udtalt sig om borrelia under den til tider heftige debat mellem læger og gruppen af patienter, der lider af symptomer, der ikke med ELISA-testen kan forklares med borrelia. Gideon Ertner mener, at tvivlen om borrelia er en reel problemstilling, som Sundhedsstyrelsen arbejder på at forsøge at gøre noget ved.

02:20

Interview med professor i immunologi og mikrobiologi om, hvad forskningen kan gøre for patienter, der lider af borrelia.

Luk video

At nogle patienter i gruppen er begyndt at selvmedicinere med langvarige antibiotikakure, frarådes fra alle sider i debatten og også af Sundhedsstyrelsen. Gideon Ertner fortæller, at der er lavet grundige studier, hvor patienter med samme symptomer, som dem Ib Lauritsen beskriver, er blevet behandlet med antibiotika. Men der er ingen bevislig positiv effekt ved behandlingen i studierne. 

Selv om det næppe en den besked, patienter som Ib Lauritsen håber på, så mener Gideon Ertner, at der er brug for større og bedre viden om borrelia hos både læger og patienter.

Han er enig med Thomas Bjarnsholt om at gruppen af patienter, der har symptomerne, der kunne svare til borrelia-symptomer, skal genoptage udredningen i det etablerede sundhedsvæsen i stedet for at ty til selvmedicinering.  

- Lægerne skal altid tage patienternes symptomer alvorligt. Og patienterne skal undersøges nøje, også selv om man ikke umiddelbart kan se, at det er borrelia. Vi anerkender fuldt ud, at der er nogle patienter, som føler sig syge og som ikke får den rette behandling i sundhedsvæsnet. Uanset, hvad de måtte fejle, så skal de undersøges, og der skal tages hånd om deres symptomer, siger Gideon Ertner.