Sundhedsordfører uenig i læges kritik af HPV-vaccine til homoseksuelle

Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen forstår ikke læges kritik.

Flemming Møller Mortensen er uenig i en praktiserende læges kritik.
Flemming Møller Mortensen er uenig i en praktiserende læges kritik.
Foto: TV MIDTVEST

Selvom man oftest hører om HPV-virus hos kvinder, kan virussen også overføres via seksuelt samkvem mellem mænd.

For mænd, der får en HPV-infektion, kan det i værste fald føre til analkræft. Og risikoen for at udvikle den sjældne kræftform er større hos homo- og biseksuelle mænd, end den er hos heteroseksuelle mænd.

Af den grund har Sundhedsstyrelsen besluttet at tilbyde gratis HPV-vacciner til bi- og homoseksuelle mænd i alderen 15 til 19 i løbet af 2018.

Det får i dag en praktiserende læge til at kritisere ordningen. Han mener, at alle skal have tilbudt vaccinen, og kalder det absurd, at han som læge skal spørge unge mænd, hvilke seksualitet de har, før han kan give dem vaccinen.

Det forstår socialdemokratiets sundhedsordfører ikke.

- Jeg må sige, at jeg er langt mere på linje med det, som sundhedsstyrelsen siger. Vi har en sundhedsmæssig udfordring i forhold til drenge og unge mænd, der har lyst til sex med andre mænd. De skal have det her tilbud, og det er jeg rigtig glad for, at de får, siger han og tilføjer:

- Det med, at der er en praktiserende læge der udtrykker, at det synes han ikke er passende for ham at have den samtale med en 15-årig dreng, det kan jeg ikke forstå. For det med at være homoseksuel eller biseksuel, det er der da ikke noget særligt i vores samfund. Og heldigvis for det.

Følger anbefalinger

Flemming Møller Mortensen er glad for, at drengene kan få vaccinen.

- Vi skal jo forholde os til, hvad rammen den er. Vi har desværre ikke fået Sundhedsstyrelsens anbefalinger til, at det er alle drenge, der skal have tilbudt en vaccination for HPV, men Sundhedsstyrelsen har sagt, at det vil give rigtig meget mening at give den til den gruppe af drenge og unge mænd, som har lyst til sex med andre drenge og unge mænd, forklarer han.

Han mener heller ikke, at det er skævt, at det er den praktiserende læges ansvar at spørge de unge drenge.

- Det er selvfølgelig den praktiserende læges opgave at sørge for, at de får tilbudt den vaccination, hvis de kommer til hans klinik, siger Flemming Møller Mortensen.

2:14
Se hele indslaget om lægen her.