Studerende hædret for opfindelse

Tre piger fra Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern har fået 3. pladsen ved DM i Innovation, fordi de har opfundet en liftsele til brug på plejehjem, der kan halvere tiden for et toiletbesøg. Plejehjemsleder vil have opfindelsen i produktion

Liftselen blev lavet som et eksamensprojekt, hvor emnet for opgaven var "Teknologi og Sundhed".

- To af os har arbejdet på et plejehjem, hvor vi kender lidt til hvordan tingene fungerer, og så tænkte vi, at der var noget her, der kunne gøres nemmere, fortæller Marianne Elaine Nielsen, der er en af de tre opfindere.

Kan halvere tiden på et toiletbeøsg

I øjeblikket tager det ca. 45 minutter, at gennemføre et toiletbesøg med en fysisk svag beboer på et plejehjem, og personalet skal bruge kran for at løfte beboeren fra deres kørestol til toilettet - og tilbage igen.

Med HTX-elevernes liftsele kan der spares 20-25 minutter på hvert toiletbesøg, ligesom den mest belastende del af arbejdet for personalet forsvinder.

Plejehjemsleder vil have opfindelse i produktion

Pigerne blev i dag fejret på plejehjemmet Rosenlunden i Lem, og plejehjemmets leder, Karen Bak, så gerne deres opfindelse sat i produktion:

- Det vil betyde, at arbejdsgangen om morgenen vil gå hurtigere. Det vil betyde, at beboeren får en bedre oplevelse, af at komme på toilettet. Og ved det, at vi får en hurtigere arbejdsgang, vil det også betyde noget for økonomien, siger hun.

Pigerne er stolte over, at nogen ser muligheder i deres projekt:

- Det er en lidt mærkelig fornemmelse. Vi tænkte nok, at det godt kunne fungere, men at der er blevet så meget fokus på den, det havde vi nok ikke forventet. Det er lidt overvældende, siger Marianne Elaine Nielsen.