Strejker og frygt for vold: Rygelov fylder rundt

I dag er det præcis 10 år siden den omstridte rygelov blev vedtaget i folketinget. Vi har kigget i arkiverne på en debat, der bød på mange engagerede holdninger

Det er 10 år siden rygeloven blev vedtaget i Folketinget
Det er 10 år siden rygeloven blev vedtaget i Folketinget
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Det var ikke uden sværdslag, da rygeloven blev vedtaget af folketinget for præcis 10 år siden. Officielt hedder den "Lov om røgfri miljøer".

I følge kræftens bekæmpelser bakker tre ud af fire danskere op om loven, men den gang den blev vedtaget og gennemført, var det bestemt ikke alle, der kunne se det fornuftige i at indføre regler for rygning.

På et værtshus i Karup samlede de 300 underskrifter ind i marts 2007 i protest mod rygeloven. De ville have lov at ryge i fred. Og Værtshuset frygtede lukning, hvis rygeloven blev vedtaget. 

- En øl plejer gerne lige at hænge sammen med, at man skal have en cigaret ved siden af, sagde bargæst og ryger Lars Johannesen.

- Dem folk, der vil ryge, de skal have lov til at ryge, mente Frode Jensen. 

1:30
TV MIDTVEST 2. marts 2007

Ombygninger

Protesterne hjalp ikke meget og så måtte mange restauranter og værtshus i gang med ombygning. Branchen vurderede at ombygningerne ville løbe op i 180 millioner kroner.

En del af pengene blev brugt på at bygge udestuer og rygeskure, så gæsterne kunne tage sig en smøg.

- Hvis vi ikke laver det hyggeligt her omme i gården og lavet godt med varme og det hele, så går de et andet sted hen, lød det fra Dan Højmark fra Bodega Gadespejlet i Herning en uge inden loven trådte i kraft. 

2:04
TV MIDTVEST 8. august 2007

Røgsky af forvirring

15. august 2007 trådte rygeloven i kraft og det skete i en røgsky af forvirring. For hvordan var det nu lige reglerne var. Midt- og Vestjyderne var forvirrede og vi forsøgte at hjælpe på vej. 

1:42
TV MIDTVEST 15. august 2007

Rygere trues med fyrring

På Cheminova indførte virksomheden samme dag rygeforbud. Og linjen var hård. Røg man, røg man ud - og det var ikke alle, der synes lige godt om de nye regler. 

1:59
TV MIDTVEST 15. august 2007

Dagplejere strejkede

Og knap var rygeloven sat i værk, før de første nedlagde arbejdet. I Struer strejkede dagplejerne i protest mod, at der ikke måtte ryges i eget hjem.

- Vi må vel have lov at bestemme selv, når vi har fri, lød et af argumenterne. 

1:47
TV MIDTVEST 31. august 2007

Frygt for vold

Og i restaurantionsbranchen frygtede de ligefrem, at det ville komme til vold, når folk ikke længere måtte ryge inden døre. Derfor kom de ansatte på skolebænken, hvor de skulle lære at konflikthåndtere. 

1:45
TV MIDTVEST 9. oktober 2007

Det var i øvrigt Lars Løkke Rasmussen der var pennefører på rygeloven. Den gang var han sundhedsminister.