Strejker og frygt for vold: Rygelov fylder rundt

I dag er det præcis 10 år siden den omstridte rygelov blev vedtaget i folketinget. Vi har kigget i arkiverne på en debat, der bød på mange engagerede holdninger

Det var ikke uden sværdslag, da rygeloven blev vedtaget af folketinget for præcis 10 år siden. Officielt hedder den "Lov om røgfri miljøer".

I følge kræftens bekæmpelser bakker tre ud af fire danskere op om loven, men den gang den blev vedtaget og gennemført, var det bestemt ikke alle, der kunne se det fornuftige i at indføre regler for rygning.

På et værtshus i Karup samlede de 300 underskrifter ind i marts 2007 i protest mod rygeloven. De ville have lov at ryge i fred. Og Værtshuset frygtede lukning, hvis rygeloven blev vedtaget. 

- En øl plejer gerne lige at hænge sammen med, at man skal have en cigaret ved siden af, sagde bargæst og ryger Lars Johannesen.

- Dem folk, der vil ryge, de skal have lov til at ryge, mente Frode Jensen. 

TV MIDTVEST 2. marts 2007

Ombygninger

Protesterne hjalp ikke meget og så måtte mange restauranter og værtshus i gang med ombygning. Branchen vurderede at ombygningerne ville løbe op i 180 millioner kroner.

En del af pengene blev brugt på at bygge udestuer og rygeskure, så gæsterne kunne tage sig en smøg.

- Hvis vi ikke laver det hyggeligt her omme i gården og lavet godt med varme og det hele, så går de et andet sted hen, lød det fra Dan Højmark fra Bodega Gadespejlet i Herning en uge inden loven trådte i kraft. 

TV MIDTVEST 8. august 2007

Røgsky af forvirring

15. august 2007 trådte rygeloven i kraft og det skete i en røgsky af forvirring. For hvordan var det nu lige reglerne var. Midt- og Vestjyderne var forvirrede og vi forsøgte at hjælpe på vej. 

TV MIDTVEST 15. august 2007

Rygere trues med fyrring

På Cheminova indførte virksomheden samme dag rygeforbud. Og linjen var hård. Røg man, røg man ud - og det var ikke alle, der synes lige godt om de nye regler. 

TV MIDTVEST 15. august 2007

Dagplejere strejkede

Og knap var rygeloven sat i værk, før de første nedlagde arbejdet. I Struer strejkede dagplejerne i protest mod, at der ikke måtte ryges i eget hjem.

- Vi må vel have lov at bestemme selv, når vi har fri, lød et af argumenterne. 

TV MIDTVEST 31. august 2007

Frygt for vold

Og i restaurantionsbranchen frygtede de ligefrem, at det ville komme til vold, når folk ikke længere måtte ryge inden døre. Derfor kom de ansatte på skolebænken, hvor de skulle lære at konflikthåndtere. 

TV MIDTVEST 9. oktober 2007

Det var i øvrigt Lars Løkke Rasmussen der var pennefører på rygeloven. Den gang var han sundhedsminister.