Strejkende unge kræver klimahandling nu

Borgere verden over strejker i dag til ære for klimaet. I Herning er en gruppe gymnasieelever gået sammen for at lægge pres på politikerne.

Omkring et par hundrede unge trodser regnvejret og er taget på torvet i Herning for at klimastrejke.
Omkring et par hundrede unge trodser regnvejret og er taget på torvet i Herning for at klimastrejke.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Fredag den 24. maj er international klimastrejke dag. Det betyder, at borgere fordelt over hele verden går på gaderne for at appellere politikere til at tage affære for at gøre noget for klimaet.

Klimastrejken er også kommet til Herning, hvor en gruppe gymnasieelever står bag et arrangement på torvet i byen. Her bliver der fredag strejket med et klart budskab til landets politikere om at klimahandle nu.

- Det er vigtigt at udtrykke sine bekymringer. Det går ikke, at vi bare går og snakker om det. Hvis politikerne skal vide, at vi kræver handling, så er vi nødt til at sige det. Nu er vejret ikke med os i dag, men jeg synes bare, det sender et endnu stærkere signal, at vi står her på trods af regnen, fortæller Philip Vivet, der er elevrådsformand på Herning Gymnasium og initiativtager bag strejken i Herning.

Det startede i Sverige

Idéen til at klimastrejke startede hos vores svenske naboer. På valgdagen til den svenske riksdag (folketing) sidste år besluttede 15-årige Greta Thunberg sig for ikke at tage i skole. I stedet strejkede hun for at sætte fokus på klimaet i valgkampen. 

Efter det svenske valg besluttede hun sig for at fortsætte med at strejke hver fredag, og det er så det initiativ, som nu har spredt sig til resten kloden. Organisationen bag hedder FridaysForFuture, og den anslår, at hele 1387 andre byer i 111 lande fredag strejker. 

- Der bliver strejket over hele verden i dag, og det vil vi gerne være en del af i Herning. Vi kræver klimahandling nu, for det er nu, der skal ske noget, hvis vi skal forsøge at løse den klimakrise, vi står overfor, fortæller Philip Vivet.

Klimadebatten har også fyldt i den verserende valgkamp, og det glæder elevrådsformanden fra Herning, at klimadebatten optager de danske politikere.

- Som det ser ud lige nu, så lover det jo ret godt. Langt de fleste politikere snakker om klimaet og siger, at de har ambitioner om at løse det. Min frygt er bare, at der kommer lige så meget handling bag, som der kommer ord bag. Vi bliver ved med at strejke, indtil vi ser ordentlig klimahandling. Der er nogle store beslutninger, som skal tages af politikerne for, at vi virkelig kan sætte gang i noget. Men det kræver også, at vi som befolkning tager nogle initiativer selv, siger Philip Vivet.

Gør du noget selv så?

Ja, det gør jeg. Jeg har ikke fået taget kørekort, så jeg cykler rundt til alt, hvad jeg kan. Jeg sparer på stanniol, plastik og hvad jeg nu ellers kan.

Elevrådsformand på Herning Gymnasium Philip Vivet er én af folkene bag klimastrejken i Herning.
Elevrådsformand på Herning Gymnasium Philip Vivet er én af folkene bag klimastrejken i Herning.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST