Strandrensning aflyst: Mangler affald

Lange perioder med østenvind er skyld i en usædvanligt ren vestkyst.

170413_Strand.jpg

Ringkøbing-Skjern Kommune har for første gang i 30 år aflyst den traditionelle strandrensning. Og forklaringen er enkel: Der driver simpelthen for lidt affald i land på vestkysten.

Kommunen plejer at få omkring 700 skoleelever til at samle 200-400 tons affald ind under strandrensningen i maj, men i år mener teamleder Leif S. Andersen ikke, at han kan forsvare at sende børnene på stranden.

I stedet sørger kommunens vejfolk selv for at samle de cirka fem tons affald, der ligger spredt langs kysten.

Driver til Storbritannien

Det manglende affald skyldes dog ikke, at strandgæster og søfolk har fået bedre manerer.

- Man kunne selvfølgelig være optimist og håbe på, at de rene strande skyldes, at folk er blevet miljøbevidste og ikke længere bare dumper deres skrald i havet. Sandheden er dog nok snarere, at østenvinden har blæst det hele over til Storbritannien, siger Leif S. Andersen i en pressemeddelelse fra kommunen.

Vestenvind er som bekendt den mest normale vindretning i det vestjyske, men de sidste tre måneder har der været usædvanligt lange perioder med østenvind. Samtidig har der været færre storme end normalt, hvilket også betyder mindre affald.

Generelt er der ellers store problemer med affald til havs. Man regner med, at der hvert år dumpes 20.000 tons affald i Norsøen.

TV/MIDT-VEST sendte i 2011 dette indslag om Nordsøen, der bliver brugt som losseplads:

3:14
Enorme mængder affald dumpes hvert år i Nordsøen - vestkysthavnene mener, at de skal betale en alt for stor del af regningen.