PTSD-ramt veteran: Stråsø Plantage er min lykkepille

Stråsø plantage er en del af den nye naturkanon efter indstilling fra PTSD-ramt veteran Lars Mikkelsen.

Lars Mikkelsen
Foto: Karl Erik Lørup

Den danske naturkanon er i dag blevet udgivet og den har et midt- og vestjysk aftryk i form af Vind Hede og Stråsø Plantage. 

15 steder har fået plads i naturkanonen, steder som er blevet indstillet af ganske almindelige borgere. En af dem der har sendt en indstilling afsted er Lars Mikkelsen, som er krigsveteran og ramt af PTSD.

De 15 nye steder i Danmarks Naturkanon
De 15 nye steder i Danmarks Naturkanon

Hans indstilling lød sådan her: 

"Vind Hede og Stråsø Plantage har en særlig plads i mit hjerte. Som veteran med PTSD søger jeg ensomheden og de store vidder derude. Fornemmelsen af at man faktisk kan fare vild, og de meget sjældne møder med andre natur vandre drager mig derud. Det unikke dyreliv og de mange møder med ulve, ræve, ørne, kæmpe krondyr og andet råvildt fylder batterierne helt op. Natten er min specielle tid, og en overnatning ved en af de mange søer, med ulvehyl natten lang, fylder mig med ærefrygt og en enormt glæde ved dette fantastiske spot i den danske natur."

Bruger naturen som medicin

Den tidligere soldat var udsendt første gang i 1992 i Bosnien. I dag bruger han naturen som medicin mod de oplevelser han fik i krigen. 

- Stråsø plantage er min lykkepille. Man kan komme ud af det her PTSD igen, det kræver bare nogle omgivelser. Jeg er ikke helbredt i dag, men jeg holder det nede ved at tage herud 2-3 gange i måneden, forklarer Lars Mikkelsen.

Lars Mikkelsen har altid sit kamera med i plantagen. Når han er afsted, bruger han ofte flere døgn derude og overnatter i naturen.
Lars Mikkelsen har altid sit kamera med i plantagen. Når han er afsted, bruger han ofte flere døgn derude og overnatter i naturen.
Foto: Karl Erik Lørup

Når han er ude i naturen er det altid med sit kamera, hvor han jagter gode billeder af både krondyr og ulve. 

- Selve naturoplevelsen og gå herude, det fylder mig bare med et eller andet. Jeg har ikke rørt medicin i 5-6 år nu og har ikke behov for det mere. Men jeg kan mærke, at hvis jeg ikke tager herud et stykke tid, så genopstår behovet lige så stille, forklarer Lars Mikkelsen.

Nu skal andre også vide, at det er en oplevelse at komme ud i plantagen, og det var derfor, at han indstillede den til naturkanonen. 

- Jeg er glad for de har valgt Stråsø Plantage, for det er et af de mest unikke steder i Danmark. Men jeg håber ikke det bliver alt for populært, så der kommer alt for mange folk herude, siger Lars Mikkelsen.

naturkanon.dk kan du læse nærmere om alle 15 udvalgte steder.