Stort oplevelsescenter tæt på at blive en realitet

10 millioner kroner er på vej til etableringen af oplevelsescentret NaturKraft i Ringkøbing-Skjern Kommune

NaturKRAFT 1
Foto: NaturKRAFT

10 millioner kroner, det bidrager Augustinus Fonden nu med til det nye oplevelsescenter NaturKraft i Ringkøbing-Skjern Kommune. Med de ekstra millioner er der nu stor sandsynlighed for, at NaturKraft allerede kan begynde at blive bygget i år. Når de at begynde byggeriet i år, så holder tidsplanen om at åbne det nye oplevelsescenter i påsken 2020, det skriver Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

En glædelig nyhed for borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen, som tror på, pengene fra Augustinus Fonden på 10 mio. kr. til NaturKraft kan få stor betydning.

- 10 mio. kr. er i sig selv en stor og generøs bevilling, som vi er meget taknemmelige for. Desuden passerer vi med Augustinus Fondens beslutning en vigtig milepæl ved nu at have rundet 210 mio. i samlede tilsagn og dermed have 80% af anlægsfinansieringen i hus, forklarer Iver Enevoldsen i en pressemeddelelse.

Næste mål er at komme helt hjem med finansieringen af oplevelsescentret inden sommerferien.

- Opmuntret af støtten og skulderklappet fra Augustinus Fonden arbejder vi lige nu hårdt på at komme så tæt på 100% finansiering som muligt inden sommerferien, så vi kan sætte fuld damp på detailprojektering og anlægsarbejderne og derved holde tidsplanen, forklarer Iver Enevoldsen.

Naturkræfter til turister og lokale

NaturKraft-parken på 50 ha. skal ligge både natur- og bynært lige uden for Ringkøbing - tæt på Ringkøbing Fjord, Stadil Fjord, Vonåen og Vesterhavet. Hele anlægget skal med udgangspunkt i de lokale naturkræfter skabe forståelse og indsigt i naturens kræfter, menneskets samspil med naturen, historisk og aktuelt, samt bevidsthed om, hvordan vi hver for sig og sammen kan bidrage til en bedre balance mellem naturens ressourcer og menneskers behov.

Målgruppen er turister og lokale, der vil blive tilbudt både indendørs og udendørs, videnbaserede, action-prægede og sanselige oplevelser. Som en seriøs, videnbaseret attraktion vil NaturKraft også opbygge en skoletjeneste, der kan bruges til at understøtte læringsmål over en bred front fra indskoling til og med gymnasiet.

Gæster efterspørger attraktioner

Ringkøbing-Skjern Kommune er turistmæssigt Danmarks største kystdestination. Målt på den årlige turismeomsætning på knap 3 mia. kr. årligt er kommunen Danmarks fjerdestørste turistdestination - kun overgået af København, Aarhus og Aalborg. 

- Områdets mange gæster besøger i høj grad Vestjylland på grund af den uspolerede kystnatur og Vesterhavet. Men undersøgelser viser, at gæsterne i stigende grad efterspørger adgang til formidlende og læringsgivende attraktioner med udgangspunkt i den kraftfulde natur. Og det er også i denne sammenhæng, at udviklingen og etableringen af NaturKraft skal ses, siger Peter Sand, der er direktør for organisationen bag attraktionen.

Projektet har et samlet anlægsbudget på 275 mio. kr., og har indtil videre modtaget tilsagn fra A.P. Møller Fonden, Ringkøbing-Skjern Kommune, vindmøllekoncernen Vestas, Færch Fonden i Holstebro og en regional virksomhed. Desuden er der modtaget støttebeløb fra "ErhvervsVækst Ringkøbing" til modningsarbejdet.

Oprindeligt udspringer projektet af det regionale initiativ "Internationale Oplevelsesfyrtårne", og Region Midtjylland har således siden 2008 støttet udviklingsarbejdet med i alt mere end 13 mio. kr. 

2:13
Det planlagte oplevelsescenter NaturKraft ved Ringkøbing er pludselig meget tæt på at blive til virkelighed.