Stort fund fra vikingetiden

Metaldetektiver fra Thy har fundet flere vikingesmykker, der kan lede arkæologerne på sporet af Harald Blåtands kongsgård

Vikingekongen Gorm Den Gamle og hans kone Tyra ligger begravet i Jelling, og i en glasmontre mellem Gorm Den Gamles kæmpehøje står den runesten, som Harald Blåtand rejste til minde om sine forældre. To monumenter, der kan betyde, at de to verdensberømte danske konger havde deres base ved Jelling.

I mange år har arkæologerne uden held ledt efter tydelige tegn på vikingebebyggelse i området. Men lørdag eftermiddag vendte lykken, da en flok metaldetektiver fra Thy-Mors Detektorforening fandt flere vikingesmykker i området øst for byen.

- Det er i hvert fald et tegn på, at der har været bebyggelse og et tegn på, at der har været kontinuitet i et område, der er rigtig interessant i forhold til monumenterne, siger detektorfører Peter Hyldgaard.

Helt sikkert fra vikingetiden

Detektorførerne fandt inden for et meget lille område en række genstande fra vikingetiden. Blandt andet en trearmet fibula og en fuglefibula, der begge er en slags avancerede sikkerhedsnåle, som kun fandtes i vikingetiden. Mindst to af fundene er danefæ, og den lokale arkæolog Charlotta Lindblom fra Vejle Museerne er begejstret over opdagelsen.

- Med de ting der er fundet, har der måske været en plads med metalproduktion. Og genstandene knytter stedet til vikingetiden. Det er meget spændende. Specielt fordi det er her i Jelling, for det har vi ikke set andre steder. Det en kæmpestor brik i det puslespil, som vi nu kan arbejde videre med, siger arkæologen.

Det var et arkæologisk luftfoto fra Holstebro Museum, der ledte detektorforeningen på sporet af vikingesmykkerne. Fotoet viste et tydeligt spor efter et gammelt hus.

Ledt på sporet af luftfoto

Opdagelsen beviser ikke, at Harald Blåtand og Gorm Den Gamles hjemby er fundet. Men smykkerne har givet arkæologerne et sted at stikke spaden i jorden. Og måske er det nøglen til den gamle kongsgård.

Nu håber arkæologen fra Vejle Museerne, at hun får lov at lave arkæologiske forundersøgelser på stedet. Og det kan føre til en egentlig udgravning.