Store sparedag skudt i gang med demonstration

Dagens forhandlinger om sygehusbesparelser tiltrak mange mennesker i Viborg.

Tirsdagens demonstration foran regionshuset i Viborg tiltrak hundredevis af deltagere.
Tirsdagens demonstration foran regionshuset i Viborg tiltrak hundredevis af deltagere.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

En skov af skilte og bannere voksede i dag op foran regionshuset i Viborg. Forurettede ansatte og lokale viborgensere var mødt op i hundredevis for at demonstrere mod de store besparelser, som det nye sygehusforlig kommer til at betyde - og hvor Viborg ser ud til at blive særlig hårdt ramt.

I dag mødes repræsentanter fra partierne i Region Midtjylland for at finde ud af, hvor de skal finde de 295 millioner kroner, som regionen skal spare på sygehusvæsenet, og det er noget, der har fået folk op af stolene.

- De besparelser er helt hen i skoven. Det kan ikke passe, at Viborg skal holde for hele tiden, og det er da tosset, at vi skal køre til Aarhus og alle mulige andre steder. Det er på tide at gøre modstand, siger Ejnar Thomsen, der bor i Viborg. Han var blandt de mange demonstranter, der stod klar ved regionshuset op til mødet klokken 13.

Flere afdelinger kan blive ramt

Hvor der helt præcis skal spares, er stadig et forholdsvis åbent spørgsmål. Spareplanerne har i hvert fald allerede været ændret adskillige gange.

På et tidspunkt blev det fremlagt, at det neurologiske område skulle flyttes fra Holstebro til Viborg, men den plan blev droppet igen seks dage senere. På samme måde har det været med flere andre afdelinger, som ikke har kunnet gennemskue, om de er købt eller solgt.

Lige nu ser det ud til, at brystkræftafdelingen i Viborg står for skud, og det skaber vrede blandt de ansatte.

- Vi er her for at demonstrere mod regionsrådets forslag om at skære på regionshospitalet i Viborg. Vi synes, den her plan er helt hen i vejret. Vi synes, der er rigtig mange huller i det, og vi tænker ikke, det er sundhedsfagligt forsvarligt. Vi frygter, at der bliver længere ventetider for vores kræftpatienter og at der bliver øgede udgifter til private aktører, Mie Fusager, der er lægesekretær på brystklinikken i Viborg.

Kühnau: Jeg forstår demonstranterne

Hos regionsrådsformanden er der forståelse for den store utilfredshed, som spareplanerne møder.

- Jeg kan godt forstå, at folk kæmper for deres arbejdsplads. Det er et udtryk for, at folk er stolte af deres arbejdsplads, og det er der god grund til at være. Det har jeg fuld forståelse for, siger Anders Kühnau (Soc.dem.).

Han fortæller, at han er taget til forhandlingerne med et udkast til en spareplan, hvor der dog er en del huller, som de 11 partiers repræsentanter skal hjælpe med at fylde ud

- Nu skal vi ind i forhandlingerne med de politiske partier, og så må vi se, hvor det ender, siger Anders Kühnau på vej ind til mødet.

Regionsrådet forventer at være klar med en endelig spareplan sidst på eftermiddagen tirsdag.

2:27
Politikerne i Region MIdtjylland mødt af protestdemonstration i Viborg på vej til afgørende spareforhandlinger.