Store patter: Joans opråb går viralt

Fodboldlandsholdet, der råber "store patter" i omklædningsrummet efter sejren mod Irland, har skabt stor debat. Nu går Joans opråb viralt.

Joan Aaen Brask's opråb på facebook har fået over 4600 delinger og 11.000 likes.
Joan Aaen Brask's opråb på facebook har fået over 4600 delinger og 11.000 likes.
Foto: Privatfoto

- Jeg er simpelthen ved at få nok af det her curling samfund!!!!!

Sådan starter pædagog Joan Aaen Brask fra Mejrup sit opråb på facebook. Det er på et døgn og i skrivende stund blevet delt over 4600 gange og har fået over 11.000 likes, og det tal vokser hastigt hele tiden.

Hun lagde et opslag op på sin facebookprofil fredag morgen, hvor hun kritiserer de seneste dages debat om herrelandsholdet i fodbold, der råber 'Store Patter' i omklædningsrummet efter sejren over Irland. Det er faldet nogle for brystet, der kalder det sexisme, mens andre mener, at folk overreagerer. Og her hører Joan Aaen Brasks opråb til blandt de sidste.

- Jeg synes, at det er så langt ude, at vi er blevet så fintfølende. Vi er blevet et pussenusse-samfund, hvor ingen tør sige noget, uden at nogen føler sig krænket. Det er jeg ved at få nok af. Hver eneste dag er der noget, som går over folks grænse, siger hun til TV MIDTVEST.

Hun henviser til 'store patter sagen' samt sager om toilet-rengøring i folkeskolen og #Metoo-kampagnen, hvor kvinder verden over gør opmærksom på seksuelle krænkelser og kvindenedgørelse. Det samme omdrejningspunkt har debatten om herrelandsholdets udbrud i omklædningsrummet haft. Men her mener Joan Aaen Brask, at danskerne har for lidt at gå op i.

- Lige i situationen tænker jeg, at nu må det høre op. At alle skal mene og synes noget hele tiden. Alle skal have en holdning og føler sig krænket over de mindste ting. Folk har ikke andet at gå op i, siger hun.

Og sjovt nok er hendes eget opråb blevet en del af debatten. Hun hæfter sig ved, at langt de fleste er enige med hende i, at de, der bruger landsholdets 'store patter-opråb' som en del af kvindesyns-debatten, er gået for langt.

- Jeg har rimelig små bryster, og jeg føler mig ikke krænket. Jeg er helt ligeglad med, hvad de råber. De er mænd fyldt med testosteron efter en fodboldsejr. Selvfølgelig skal de have lov at råbe store patter, siger hun. 

Venneanmodninger fra modne kvinder

- Det er helt sindssygt. Jeg turde næsten ikke gå i seng, fordi jeg kunne se, at det blev delt helt vildt, siger Joan Aaen Brask. 

Hun er overrasket over, at hendes opråb har fået så stor opmærksomhed. Hun har også fået en række venneanmodninger, de fleste fra kvinder på 60+, og det mener hun også er et udtryk for det curling-samfund, hun føler, er ved at blive mere og mere udbredt. 

- Mange af dem, der har kontaktet mig, er kvinder over 60. Det er tankevækkende, at det er dem, der giver mig ret. De roser mig og siger, at endelig er der en, der tør tage bladet fra munden. Men det er ikke de unge piger, der roser mit opslag, siger hun. 

Hun står ved sin holdning om, at danskerne generelt er blevet for fintfølende, men erkender dog, at hun nok selv havde fjernet opslaget igen, hvis folk ikke var enige med hende.  

- Var der kommet ene negative kommentarer, så havde jeg slettet det. Men det har meget med respons at gøre. For mit vedkommende er jeg ikke den, der tier stille, når der er noget at tale om. Og jeg synes, det er vigtigt at italesætte, at vi ikke må blive for fintfølende. 

Se Joan Aaen Brask's opråb på facebook herunder: