Store forventninger til stærekasser: Målet er at redde liv

Efter nytår skal bilister i Midt- og Vestjylland tage sig i agt for fastmonterede stærekasser.

Stærekasser som denne møder snart bilister i Midt- og Vestjylland.
Stærekasser som denne møder snart bilister i Midt- og Vestjylland.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Vejdirektoratet har nu udpeget 11 vejstrækninger, hvor der skal opsættes permanent fartkontrol - de såkaldte stærekasser. To af de veje, hvor der skal blitzes fartsyndere, ligger her i landsdelen. Det er på Vildsundvej på Mors og Herningvej ud for Ringkøbing. 

- Bare man ser sådan en stærekasse, så tager man farten af, så det vil helt sikkert hjælpe. Ellers får folk nok en venlig hilsen og så hjælper det nok en anden gang, siger Viggo Vangsgaard (A), der er næstformand i Teknik- og Miljøudvalget i Morsø Kommune.

Oprindeligt var der 44 placeringer i spil til stærekasserne. De er nu skåret ned til 11.

- De 11 stærekasser bliver sat op på de farligste steder i trafikken, og så er vi sikre på, at farten bliver sat ned de steder, hvor der sker ulykker. Og det ved vi, fra erfaringer fra Sverige, der redder menneskeliv, siger Kristian Pihl Lorentzen, der er Venstres transportordfører.

Bilister giver grønt lys

TV MIDTVEST har spurgt bilisterne på Mors om deres mening om stærekasserne, og de tager positivt imod det nye tiltag. 

- Stærekasser er at foretrække fremfor det andet, der er skjult og bare lige pludselig står der, så det synes jeg, der er fint, siger Dorthe Würtz fra Vils.

Hun bakkes op ad endnu en bilist fra Mors. 

- Hvis det kan få folk til at køre pænt, så er det i orden, siger Elin Madsen fra Nykøbing. 

Også Mathias Nielsen foretrækker stærekasserne.

- Jeg synes, at stærekasser er en bedre idé end fotovogne, for fotovogne har det med at holde uhensigtmæssig i forhold til den øvrige trafik, siger han.

Fotovogne forbliver

Stærekasserne kommer til at erstatte nogle af politiets fotovogne. I alt vil regeringen nedbringe antallet fra de nuværende 100 til 80 fotovogne på landsplan. 

- Det er kombinationen, der er vigtig. At vi har den her fartkontrol de farlige steder i trafikken, så vi får farten ned der, mens vi redder menneskeliv, samtidig med at bilisterne andre steder kan risikere at møde en fotovogn, forklarer Kristian Pihl Lorentzen (V).

Transportordføreren forventer, at det nye tiltag vil blive en succes, og hvis det i så fald bliver det, så er han klar til at udvide antallet af stærekasser.

- Målet er ikke at få penge i statskassen, målet er at redde liv. Og jeg er sikker på, at det bliver en succes, og så er vi klar til at gå videre og konvertere flere fotovogne til de her ubemandede stærekasser, siger han. 

Der skal i alt opstilles 20 måleappater på de 11 vejstrækninger.

1:57