Store forskelle i kommuners byggegebyrer

Der er stor forskel på, hvad borgere og virksomheder skal betale for at få behandlet en byggesag. Favrskov Kommune er landets femtedyreste, mens Viborg er gratis.

Der er kæmpe forskelle på byggesagsgebyrerne i landets kommuner viser nye analyse.
Der er kæmpe forskelle på byggesagsgebyrerne i landets kommuner viser nye analyse.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

På en ny boligudstykning i Favrskov Kommune skyder de første huse op. Alligevel er formanden for Teknisk udvalg utilfreds med kommunens timepris for at behandle en byggesag og frygter, at kommunen går glip af borgere, som ønsker at bygge nyt.

Anders G. Christensen (V) vil have byggesagsgebyret længere ned eller helt afskaffet i Favrskov Kommune. 
Anders G. Christensen (V) vil have byggesagsgebyret længere ned eller helt afskaffet i Favrskov Kommune. 
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

- Jeg er ikke tilfreds med den placering, vi har, når vi også skal se på, at vi har meget lange behandlingstider, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune Anders G. Christensen (V).

Han foreslår derfor, at kommunen sætter timeprisen ned til omkring 600 kroner eller helt afskaffer den, og dermed gør det gebyrfrit. Ifølge ham vil det tiltrække flere nye borgere til kommunen og gøre det mere attraktivt at bygge nyt. 

Ifølge borgmester Niels Borring (A), er der allerede lavet tiltag for at nedbringe behandlingstiden. Han mener ikke, at billigere byggesagsgebyrer gør noget for antallet af nybyggere i kommunen.

- Vi har lige tilført nogle ekstra penge til flere sagsbehandlere for at nedbringe sagsbehandlingstiden, og jeg tror ikke, at en besparelse på en kvart procent gør den store forskel, hvis man bygger hus for over en million kroner, fastslår han.

I Favrskov Kommune tager det lige nu omkring 14-16 uger at få behandlet en byggesag. Samtidig tager kommunen landets femtehøjeste timepris på 787 kroner. Det er endda steget 8 kroner i 2018. Til sammenligning er det helt gratis i nabokommunen Viborg.

- Det går jo stormende fremad med byggeriet i Viborg. Om det udelukkende skyldes, at vi fjernede byggesagsgebyret, er nok for meget at sige, men det har i hvert fald haft en positiv effekt, konstaterer formand for Teknisk udvalg, Johannes Vesterby (V). 

Kæmpe forskelle - 41 kommuner hæver gebyret i 2018

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at 41 kommuner har hævet gebyret i 2018. 10 kommuner har sænket det, og 47 kommuner har fastholdt samme gebyr eller gebyrfrihed som i 2017. I alt 22 kommuner har ligesom Viborg Kommune gebyrfrihed. Samtidig svinger timepriserne i kommunerne fra 312 til 919 kroner. 

- Det er umiddelbart en stor forskel, fordi der er tale om den samme opgave. 919 kroner lyder som en høj timepris, men hvis der er overensstemmelse mellem pris og effektivitet, så er en høj timepris ikke nødvendigvis et problem. Men de to ting skal følges ad, siger Torben Liborius, Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Dansk Byggeris analyse fortæller ikke den reelle tid, der bruges til at behandle byggesager, og derfor ved de heller ikke, hvor stor en betydning timeprisen har for den endelige udgift på et byggeri.  

Se prisen i din kommune i oversigten herunder: 

KommuneByggesagsgebyr - timepris i 2018
Favrskov787 kroner
Herning772 kroner
Holstebro621 kroner
Lemvig678 kroner
Ikast-Brande596 kroner
Ringkøbing-Skjern578 kroner
Struer558 kroner
Morsø550 kroner
Silkeborg482 kroner
Vesthimmerland475 kroner
SkiveIntet gebyr
ThistedIntet gebyr
ViborgIntet gebyr
2:48