Storbrande forbliver et mysterium

Brande i store halmlagre er meget vanskelige for politiet at efterforske - simpelthen fordi alle spor forsvinder. Dermed får man aldrig svar på, at brandene skyldes brandstiftelse, selvantændelse eller noget helt tredje.

060814_Halmbrand.jpg

Det bliver formentlig aldrig opklaret, hvorfor 4700 bigballer brød i brand i Arup i Hannæs for halvanden uge siden.

Brandstedet er så ødelagt, at politiet trods tekniske undersøgelser ikke har kunnet fastslå årsagen - og den slags eksempler er der mange af. Hvert år bliver flere sager om brande i store halmlagre henlagt, fordi politiet ikke kan fastslå brandårsagen.

- Især brande i halmstakke, der står udendørs, er næsten altid uopklarede, fortæller agronom Svend Anker Worm fra Topdanmark Forsikring.

Påsat brand eller selvantændelse

Ejeren af halmlageret i Arup mener selv, at branden var påsat - politiet mener dog ikke, at der er en brandstifter med flere store bigballe-brande på samvittigheden på spil.

- Generelt tror jeg ikke, at man skal være utryg. Vi har ingen indikationer på, at der er nogen, der kører rundt og sætter ild til bigballer i øjeblikket, siger politiinspektør Klaus Arboe Rasmussen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Nogle af de mange brænde skyldes formentlig, at halmen selvantænder. Det er et fænomen, der kan opstå, hvis halmen er våd, når den bliver pakket. Ejeren af halmlageret i Arup er dog overbevist om, at hans halm ikke er selvantændt.

Han mistede halm for 1,3 millioner ved branden. Dertil kommer udgiften til en ny lade.

Antallet af halmbrande stiger, og en lang række organisationer og foreninger - blandt andre Landbrug & Fødevarer, forsikringsbranchen, beredskabscheferne, Beredskabsstyrelsen og politiet vil nu arbejde sammen for at få antallet bragt ned.

3:44
Mange brande i store bigballe-lagre forbliver uopklarede. De kan skyldes brandstiftelse, selvantændelse eller noget helt tredje.