Stor tvivl inden valget

Rigtig mange unge ved stadig ikke, hvor de skal sætte deres kryds ved EU-valget på torsdag.

Mange unge er stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes til EU-valget torsdag.
Mange unge er stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes til EU-valget torsdag.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Inden EU-valget på torsdag står rigtig mange unge som store spørgsmålstegn, for de ved stadig ikke, hvor de skal sætte deres kryds, når stemmeboksene åbner. 

Det gælder også på Skive Gymnasium, hvor hver tredje elev stadig var i tvivl, da de mødte i skole i morges. Men det skulle en temadag med fokus på retsforbeholdene lave om på

- Jeg er meget i tvivl, men jeg håber, vi bliver klogere i dag, siger Christian Smidt. Både han og kammeraten Mads Bülow hælder til et ja. Hvorfor, ved de ikke helt. 

- Det er jo en hel masse ting, der har meget stor betydning for os her i Danmark. Lars Hovbakke Sørensen, EU-ekspert.

De er begge 2.g'ere, 18 år og førstegangsvælgere ved et EU-valg. Men de ved faktisk ikke rigtigt noget om retsforbeholdene. 

- Tidligere har jeg ikke gået op i det, for jeg havde ikke stemmeret, siger Christian Smidt.

- Så tænker man ikke over, hvad man kan bruge det til, fortsætter Mads Bülow. 

Unge gider ikke EU
Den manglende interesse er de langt fra alene om. Ved Europaparlamentsvalget i 2014 var det eksempelvis kun knap 40 % af de 19-21 årige, der stemte ved. Men de unge skal tage stilling, mener en ekspert. 

- Det har så stor indflydelse på vores hverdag på alle mulige forskellige måder. Det gælder jo for eksempel nu her, hvor vi skal tage stilling til et politisamarbejde om forebyggelse af terrorangreb i Danmark. Det er jo en hel masse ting, der har meget stor betydning for os her i Danmark, siger Lars Hovbakke Sørensen, som er ekspert i EU. 

På temadagen fik de 300 elever mulighed for at få svar på deres spørgsmål - samfundsfagslærerne og de ældste elever repræsenterede forskellige partier og holdninger og fremlagde argumenter for og imod.

Christian Smidt og Mads Bülow kom i skole med tvivl, men gik hjem med afklaring.

- Jeg går ind og sætter et kryds ved ja, siger Christian Smidt.

- Og jeg gør det samme, supplerer Mads Bülow. 

Dagen sluttede med en SMS-afstemning blandt eleverne. Her var kun hver ottende i tvivl - og det endte med et smalt flertal til nej-siden.