Fejlslagen taxalovgivning: Stor taxamangel i provinsen

Den nye taxalovgivning er skyld i, at flere af landområdernes hoteller og restauranter mangler taxaer. Sådan lyder kritikken fra brancheorganisationen Horesta.

En liberalisering af taxaloven har gjort det sværere at få en taxa i tyndtbefolkede områder. Sådan lyder kritikken fra Horesta.
En liberalisering af taxaloven har gjort det sværere at få en taxa i tyndtbefolkede områder. Sådan lyder kritikken fra Horesta.
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Når man bestiller en taxa uden for de største byer, venter man i længere tid eller helt forgæves.

Sådan lyder kritikken fra brancheorganisationen Horesta.

Og det er et problem, der ifølge hotellerne og restauranterne kun er blevet værre efter en ny taxalovgivning trådte i kraft i januar 2018.

I Horesta's undersøgelse siger 77 procent af virksomhederne uden for de større byer, at de oplever problemer med at få en taxa. 43 procent vurderer, at problemet er blevet større end sidste år.

Landsbyer hårdest ramt

Når mindre befolkede områder er særligt hårdt ramt, skyldes det, at de taxier der er på markedet, søger mod de største byer, hvor der er flere ture at hente.

Det mærker de i taxaselskabet i Holstebro, hvor de oftere og oftere må afvise potentielle kunder.

- Vi har en del kunder ude i Vinderup, men dem er vi også nødt til at afvise. Vi kan kun tage dem med, hvis de skal ind til Holstebro, siger Ove Nielsen, der er en af de vognmænd, der har mærket forskellen

- Men hvis de skal til eksempelvis til Struer, så servicerer vi ikke.

Forrige mandag lavede han 1200 kroner på en 13-timers vagt.

- Det kommer jo aldrig til at hænge sammen, siger Ove Nielsen.

- Det er virkelig ringe. Det er det. Men vi har ingen penge at gøre med. Kommunen vil ikke give penge til at hjælpe, ligesom i gamle dage.

Det skal ske noget nu

Loven har medført en liberalisering af markedet, og det har ifølge Horesta skabt en situation med for få taxaer.

Landsdistrikternes Fællesråd er enige i kritikken af den nye lovgivning. 

- For mig at se spiller taxalovgivningen en hel afgørende rolle i, at vi igen kan få skabt nye muligheder for erhvervet, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landsdistrikternes Fællesråd. 

- Det er tankevækkende, når man havde en lovgivning, der virkede og det var til at få en taxa, at når man ændrer lovgivningen, så er det ikke er til at få en taxa, siger han.

Taxaerhvervet har nemlig nogle forpligtelser, som den ifølge brancheforeningen har svigtet.

- Det gælder både serviceforpligtelsen, så der er taxaer at få, men også den geografiske forpligtigelse, så der er taxaer rundt i alle kommuner, siger Steffen Damsgaard.

4:19