Stor stigning i antallet af hjemløse

Flere ender på gaden i de midt- og vestjyske kommuner

Hans Mouritsen er tidligere hjemløs og kæmper nu for at forbedre forholdene for andre hjemløse i landsdelen.
Hans Mouritsen er tidligere hjemløs og kæmper nu for at forbedre forholdene for andre hjemløse i landsdelen.

Antallet af hjemløse er de seneste to år steget med hele otte procent på landsplan, og her i området mærker flere kommuner samme tendens.

Det samlede antal hjemløse i Midt- og Vestjylland er opgjort til 450. I Skive, Viborg og Holstebro kommuner er der kommet mellem halvanden og dobbelt så mange hjemløse som i 2015.

En udvikling, som Hans Mouritsen fra Holstebro har set og mærket. Han er selv tidligere hjemløs, og er nu en del af foreningen SAND, der arbejder for at bekæmpe hjemløshed.

Unge på gaden 

I følge ham er det især lavere kontanthjælp til unge, der er skyld i at flere ender på gaden.

- De får ikke ret meget. Der er nogle enkelte, der finder en billig bolig til 1.700 kroner med det hele. Men det er så usandsynligt, siger Hans Mouritsen.

I 2009 blev der, for første gang, lavet en samlet registrering af hjemløse i Danmark. Siden da er antallet bare steget.

Nu vil socialminister Mai Mercado (Kons.) have afsat en kvart milliard kroner til en ny hjemløsestrategi. Pengene skal blandt andet bruges til at udbrede en husly-først strategi.

Men den tidligere hjemløse, Hans Mouritsen, tror ikke pengene rækker, når det drejer sig om at bekæmpe hjemløsheden.

- Det lyder umiddelbart af mange penge. Men hvis der er 10.000 hjemløse i Danmark, og du dividerer det med beløbet, der skal gives til at hjælpe, så er det ikke mange penge, siger Hans Mouritsen.

Mens flere kommuner har oplevet en eksplosiv stigning i antallet af hjemløse, de seneste to år, så er det lykkedes Herning at få nedbragt antallet markant. Det skyldes, ifølge Formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Anne Marie Søe Nørgaard (Venstre), en stærkere indsats på området. 

Tilbyder bolig

- Hovedindsatsen går på, at vi kan tilbyde en bolig til hjemløse, og at de kan holde ud at være i boligen. Det er udgangspunktet for, at deres hverdag kan komme til at fungere, så de senere kan få noget beskæftigelse, siger Anne Marie Søe Nørgaard.

Hans Mouritsen håber, at Holstebro og andre kommuner vil tage ved lære af Herning, og få styrket indsatsen mod hjemløshed. 

- Jeg ville ønske, at alle hjemløse kunne få et sted som jeg har fået. Ikke så stort, men trods alt tag over hovedet, siger den tidligere hjemløse, der nu lever i en bolig bag forsorgshjemmet Skovvang i Holstebro.

2:15
Der bliver flere og flere hjemløse.Nu vil regeringen forsøge at sætte en stopper for den negative udvikling