Sildehaj skyllet op på Thyborøn strand

En omkring halvanden meter lang og sjælden sildehaj skyllede søndag op på stranden i Thyborøn.

Sildehaj skyllet i land på stranden i Thyborøn.
Sildehaj skyllet i land på stranden i Thyborøn.
Foto: Camilla Seerup

Folk, der lagde vejen forbi stranden ved Thyborøn søndag eftermiddag, fik sig noget af en oplevelse. På stranden i Thyborøn var nemlig skyllet en halvanden meter lang sildehaj op.  Og den ligger der såmænd endnu.

Camilla Seerup, der er indehaver af Havnekiosken i Thyborøn tog et billede af sildehajen og lagde straks billedet op på Facebook. Billedet har i skrivende stund fået tusindvis af likes og kommentarer. 

 

 

- Det er meget overraskende, at så mange har set og delt opslaget på vores Facebook-side. Det havde jeg godt nok ikke forventet, fortæller Camilla Seerup til TV MIDTVEST. 

Meget sjælden haj

Det er ikke en haj, man ser hver dag. Faktisk er det lidt af en sensation, at en sildehaj er skyllet op på land, fortæller Martin Riis, akvariemester hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals til DR.

- Den bliver mere og mere sjælden. Det er en haj, som vi i mange år har ønsket at udstille i vores hajtank. De bliver fanget meget sjældent, og den er fredet, så det er ikke en haj, man støder på hver dag.

Martin Riis vurderer ud fra billedet på Facebook, at sildehajen er meget stor, ligesom han vurderer, at alderdom kan være grunden til, at den er skyllet op på land.

For Camilla Seerup har det været en sjov oplevelse at se en så stor haj på stranden.

- Men jeg vidste godt, at der var hajer i de danske farvande, så derfor overrasker det mig faktisk ikke, siger hun. 

Se flere billeder i galleriet øverts oppe i artiklen. 

SILDEHAJ
● Længde: Op til 3,7 m
● Udbredelse: Nordsøen, Skagerrak og det nordlige Kattegat
● Sildehajen er Nordens hurtigsvømmer og jager de mere adrætte fisk som makrel og sild. Den er almindelig i Vesterhavet og svømmer også ind i det nordlige Kattegat om sommeren, når sildestimerne vandrer. Nogle jager alene, andre i flok.
● Aktiv som den er, er sildehaj den eneste hajart, der er i stand til at have en kropstemperatur, der er væsentligt højere end det omgivende vand.
● Sildehajens kød er anset for en delikatesse, og overfiskeri har fået bestandene til at falde drastisk. Derfor har sildehaj været fredet i Norge og EU siden 2010.
Kilde: Illustreret Videnskab.