Stor overbelægning i psykiatrien i Holstebro og Herning

Regionspsykiatrien Vest har dagligt 8-10 patienter flere end de har sengepladser til.

Regionspsykiatri
Foto: Troels Majgaard, TV MIDTVEST

110 procent. Så høj er overbelægningen stort set hver dag hos Regionspsykiatrien Vest, der har afdelinger i Herning og Holstebro. Det betyder, at personalet hver dag er tvunget til at vurdere, hvilke patienter, der er mindst dårlige og dermed kan dele stue.

- Enestue er vigtigt for patienternes mentale sundhed og for at de kommer sig over deres sygdom. Mange af vores patienter har et ubehag ved at være tæt op og ned ad andre, forklarer Janne Rezagi, der er ledende overlæge i Regions Psykiatrien Vest.

Kun 53 dage uden overbelægning

En opgørelse over sengepladser og belægningen viser, at Regionspsykiatrien Vest i 2018 havde overbelægning langt størstedelen af året. På et år var der kun 53 dage, hvor afdelingen ikke havde for mange patienter. Hele januar, februar, april, maj og juni var der overbelægning alle månedens dage.

- Det synes vi selvfølgelig er voldsomt højt, men når det er sagt, så er 2018 et år, hvor vi har hjulpet rigtig mange psykiatriske patienter, for vi har også haft langt flere patienter indlagt, men i kortere tid. Vi har i hvert fald haft det dobbelte antal patienter igennem, siger Betina Funder Jeppesen, der er oversygeplejerske i Regionspsykiatrien Vest.

1/3 af de indlagte patienter er indlagt på grund af en dom og kan derfor ikke udskrives og en anden 1/3 er indlagt på grund af hjemlige forhold – eksempelvis et bosted, der ikke magter patienten. Kun den sidste tredjedel har afdelingen mulighed for at skabe et flow med.

- Hver dag midt på formiddagen mødes der koordinatorer fra alle sengeafsnit, hvor de vurderer de patienter, der er kommet ind i vores skadestuemodtagelse; hvem skal have en plads, er der en plads, er der nogle der bliver udskrevet, og hvor kan der være to patienter på en stue, forklarer Betina Funder Jeppesen.

Arbejdspres er hård for personalet

Regionspsykiatrien Vest har 56 sengepladser og behandler cirka 5.000 patienter fra den vestlige del af Region Midtjylland årligt. Udover problemerne med overbelægning, så kæmper afdelingen også med mangel på psykiatere. Lige nu forsøger afdelingen at løse det problem med at afsætte eksempelvis pædagoger og andre faggrupper i stedet.

- Der er grænser for hvor hårdt man kan spænde sit personale, men jeg tror også på, at det personale vi har, de brænder for deres speciale, men det er klart, at man ikke kan arbejde med sådan et arbejdspres år ud og år ind, mener Betina Funder Jeppesen.