Stor mangel på fodbolddommere: - Kurven er nedadgående

Flere fodboldkampe må flyttes, fordi der mangler dommere. Der bliver derfor drevet rovdrift på dommere lige nu, siger dommerchef i DBU Jylland.

Det kniber med at få fløjten passet til fodboldkampe (arkivbillede).
Det kniber med at få fløjten passet til fodboldkampe (arkivbillede).
Foto: Ritzau Scanpix

Det er et problem for DBU Jylland, når der skal sættes fodbolddommere på til breddekampe i landsdelen.

For efterspørgslen er høj, men udbuddet er lavt, og det har flere gange resulteret i, at kampe må rykkes med kort varsel. Det er ganske enkelt fordi, der ikke er nok dommere.

- Kurven er nedadgående. Vi har cirka 50 færre aktive dommere i forhold til samme periode sidste år. Det lyder måske ikke af mange, men det er det, når vi i forvejen er presset, siger Jakob Bille, der er dommerchef i DBU Jylland.

Han bekræfter, at der er et stort problem med at få passet fløjten på grønsværen. Mange af de nuværende dommere er oppe i årene, og når de går på pension, kommer der et stort problem.

Driver rovdrift

Det kniber nemlig med at få unge til at trække i det sorte dommersæt og passe fløjten.

Det er der flere forskellige årsager til, fortæller Jakob Bille. En af dem skal findes på sidelinjen, hvor grimme tilråb ofte er rettet mod dommeren.

- Vi driver rovdrift på dommere lige nu. Unge mennesker gider ikke de dårlige oplevelser. Så springer de fra. Tonen derude er hård, og det er ofte forældre, der giver udfordringer. Så der har været flere kampagner mod god forældreopførsel, siger han.

DBU Jylland prøver at lokke de unge ind i dommergerningen med økonomisk kompensation og muligheden for at udvikle lederkompetencer. Jakob Bille mener, at det kan hjælpe på cv og karriere fremadrettet, hvis man har et dommerkort i hånden.

Men der er endnu en problematik med de unge dommere. For selv om det lykkes at rekruttere dem, så er der mange, der efterfølgende stopper.

- Hvis der starter 100 nye dommere, så mister vi 40-50 efter det første år. Og året efter mister vi yderligere halvdelen af dem. Vi har et fint system med udvikling og vejledere, men vi kan ikke mandsopdække alle dommere. Så vi ser desværre mange, der efter et par år stopper igen, siger Jakob Bille.

Kampe må ofte flyttes

På grund af manglen på dommere er det ikke altid, kampprogrammet kan gå op. For selv om kampene er planlagt på forhånd, så må de i nogle tilfælde flyttes.

Andre gange afvikles kampene, men så kan et dommerhold, der består af en hoveddommer og to linjevogtere, være decimeret til en hoveddommer.

- Vi har svært ved at få kabalen til at gå op. I enkelte tilfælde må vi sige til hold, som skal have linjedommer på, at hvis de insisterer på at spille en lørdag, så kan vi ikke stille med linjedommere. For der er en spidsperiode lørdage mellem 13 og 16, hvor alle vil spille. Vi har allerede kampe, hvor de har undværet dommere, siger Jakob Bille.

Økonomisk er fodbolddommere til breddekampe den største udgift i DBU Jylland.