Stor mangel på automekanikere

Manglen på arbejdskraft betyder, at flere værksteder må sige nej til opgaver.

Hvis mekanikermanglen fortsætter, kan det betyde mere ventetid på værkstederne.
Hvis mekanikermanglen fortsætter, kan det betyde mere ventetid på værkstederne.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Hvis bilen går i stykker, kan du i fremtiden risikere lang ventetid på at få den repareret.

Mange steder er der i dag stor mangel på automekanikere og problemet ser kun ud til at blive værre. Det kan blandt andet mærkes hos Skive Karrosseri og Trailerservice, som i et halvt år har søgt en ny lastbilmekaniker - uden held. Der kommer simpelthen ingen ansøgninger.

- Det betyder, at vi nogle gange må sige nej til ordrer. Det betyder også, at hverdagen nogle gange kan være en lille smule stressende, når vi ikke har mandskab nok. Men så betyder det måske også, at vi ikke får den faglighed, vi gerne vil have på værkstedet, siger Johnny Lund, der er medejer af Skive Karosseri & Trailerservice.

For få unge lærlinge

Problemet er størst længst mod vest. I de kommuner, der hører under Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland er der kun ti ledige automekanikere og tre ledige lastbilmekanikere. Det er så tæt på fuld beskæftigelse, som man kan komme.

- Fødekæden er klippet over. Vi har alt for få unge mennesker, der er på vej op gennem systemet. Vi går jo hen og bliver gråhårede, og når de der er over 50 falder ud, så står vi virkelig med et kæmpe problem, siger Egild Christensen, der er bestyrelsesmedlem hos Autobranchen Danmark.

Manglen på arbejdskraft betyder samtidig, at mekanikere under uddannelse er stort set sikre på et job, når de er uddannede. 

- Før var det sådan, at vi skulle ud til virksomhederne og sparke døre ind for at få dem til at tage vores elever. Sådan er det ikke længere. Det er dejligt, siger uddannelsesleder Anders Murmann fra Mercantec i Viborg.

- Det er selvfølgelig super rart at vide, at der næsten er jobsikkerhed med en ok løn, siger mekanikerlærling på Mercantec, Kristian Sommerlund.

Dyster fremtid for værkstederne

For værkstederne tegner der sig dog et dystert billede, hvis situationen ikke ændrer sig.

- Det vil automatisk give længere ventetider. Det kan betyde, at bilerne ikke bliver repareret og at vi er nødt til at lade dem stå, til vi har tiden, siger Egild Christensen.

På værkstedet i Skive er de nødt til at kigge på alternative løsninger for at supplere de nuværende fem medarbejdere.

- Vi kan måske tage personale ind fra andre faggrupper. Vi kan uddanne på værkstedet her eller måske kan vi kigge på at tage en lærling ind, siger Johnny Lund fra Skive Karosseri & Trailerservice.

2:41
Manglen på arbejdskraft betyder, at flere værksteder må sige nej til opgaver.