Stor kutterbrand slukket: Giftdampe kan være brandårsag

Efter en stor og lang aktion havde brandfolk ved midnat slukket kutterbranden i Thyborøn. Brandårsagen kan være giftige dampe.

Kutterbrand Thyborøn
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Den brand, der sent onsdag eftermiddag brød ud i fiskekutteren Dorte Rixen på havnen i Thyborøn, blev slukket ved midnat. Det krævede dog meget mandskab og hårdt arbejde, oplyser vagthavende indsatsleder Eigil Knudsen torsdag morgen.

- Det var en stor brand. Der var 20 brandfolk og mig på stedet. Derudover var der tilkaldt tre mand fra en lokal kystredningsstation, siger han.

Klokken 01 kunne alle forlade den udbrændte kutter efter den omfangsrige aktion. Mandskabet fra kystredningsstationen skulle pumpe al slukningsvandet over i en slamsuger. 

- Det var nødvendigt, at vi hele tiden pumpede vandet ud fra kutteren. Vi brugte meget vand, fordi branden var så stor, men vi pumpede det selvfølgelig over i en slamsuger og ikke direkte ud i havet, fortæller Eigil Knudsen.

Han oplyser, at brandfolkene derudover brugte skum nok til at dække 25 fodboldbaner.

Giftige dampe

Indsatslederen fortæller, at de lige nu arbejder med en teori om, at giftige dampe kan være årsag til den voldsomme brand.

- Det er en mulighed, at branden opstod i et rum, der var nymalet fyldt med giftige dampe. Nu starter den tekniske undersøgelse, og så må vi se, oplyser han. 

Branden opstod ved skibets mandskabsrum og spredte sig hurtigt til alle tre dæk samt lastrummet, hvor den fik fat i noget isoleringsmateriale.

Brandvæsnet havde svært ved at komme ned til flammerne i lastrummet på grund af voldsom varmeudvikling fra de jernpladser, som skibet er bygget af.

- Du skulle se røgdykkernes tøj. Det ser ud, som om de har været i krig. De har jo været dernede 2-3 gange nu, fortalte Eigil Knudsen i går aftes under branden.