Stor græsk glæde i landsdelen

Mandag morgen faldt EU's redningsplan for den græske økonomi endelig på plads, og det gav genlyd helt til Midt- og Vestjylland.

19Graeskreax.transfer.jpg

Selvom de fleste af os nok bedst kender Grækenland fra sommerferier, er der nogen midt- og vestjyder, der var særdeles lettede, da en redningsplan for den græske økonomi mandag morgen blev offentliggjort.

- Jeg syntes, det var helt fantastisk. Det var det bedste, vi kunne have ønsket os, lyder det fra Georgios Mavroudis, da TV MIDTVEST besøger ham i Viborg.

Her har han drevet den græske restaurant "Myrthos", siden han for tre år siden flyttede fra Grækenland til Danmark.

Med aftalen får det bankerottruede land over 80 millioner euro af EU til gengæld for en række reformer og lovændringer. Og det glæder resturantejeren, der har været bekymret for sine forældre og søster, der stadig bor i Grækenland.

- De var meget nervøse for deres og deres børns fremtid, for der er ingen muligheder i Grækenland lige nu. Selv hvis du er virkelig dygtig til noget, kan du have svært ved at tjene penge nok til at leve for. Hvis du oven i købet skal forsørge en familie, er det praktisk talt umuligt, forklarer Georgios Mavroudis.

I lang tid overvejede hans familie i følge trop og flytte til Danmark. Men nu lader det altså til, at der alligevel er muligheder i Grækenland.

Afhængig af eksport

Mulighederne i Grækenland er også noget, de går op i hos fiskefoderproducenten BioMar i Brande. De har en græsk afdeling med 40 mand, der årligt omsætter for 300 millioner kroner.

Da nyheden om aftalen mellem EU og Grækenland i morges blev offentliggjort, var virksomhedens ledelse samlet til krisemøde, og der var stor lettelse at spore.

- Meget kortsigtet vil jeg sige, at vi kunne komme til at lukke vores fabrik i Grækenland ret hurtigt, hvis ikke der var kommet en klaring nu her. Det ville være svært at få leverandører til at blive ved med at levere. Det ville være svært få kunderne til betale - det er nok, det største problem, lyder fra Mogens Stentebjerg, der er finansdirektør i BioMar-gruppen.

Selvom han så småt er optimistisk, afventer han alligevel, at kravene fra EU skal vedtages i det græske parlament, hvilket skal ske senest onsdag.