Stor dag i Struer: Nu skal byens sportsikon hyldes

Den tidligere amerikanske fodboldspiller Morten Andersen hyldes i sin hjemby for sin store karriere, der i sommers blev toppet med optagelse i Hall of Fame.

Morten Andersen blev optaget i den amerikanske fodbolds Hall of Fame i 2017. I dag bliver han hyldet i hjembyen, Struer - og det bliver i øvrigt også med ovenstående buste, som er fløjet fra USA til Danmark i dagens anledning.
Morten Andersen blev optaget i den amerikanske fodbolds Hall of Fame i 2017. I dag bliver han hyldet i hjembyen, Struer - og det bliver i øvrigt også med ovenstående buste, som er fløjet fra USA til Danmark i dagens anledning.
Foto: Chris Graythen / Ritzau Scanpix

Alle sejl er sat til for at fejre bysbarnet Morten Andersen, når han i dag er hjemme i Struer for at blive hyldet for optagelsen i den amerikanske fodbolds Hall of Fame. 

Og den legendariske, vestjyske kicker kommer ikke alene. Han har nemlig fået fornemt selskab på turen over Atlanten, idet at præsidenten for Hall of Fame, David Baker, for første gang nogensinde er rejst uden for landets grænser for at fejre en spiller med en officiel Hall of Fame-ceremoni.

Indtil nu har det været forbeholdt amerikanske NFL-stjerner at få en sådan fejring i hjembyen, men det bliver der altså lavet om på mandag aften, når hyldesten af Morten Andersen blandt andet byder på Hall of Fame-ceremoni. 

- Pro Football Hall of Fame hædrer dygtighed overalt. De resultater, Morten Andersen har opnået gennem sin exceptionelle karriere er inspirerende for millioner af fans i USA og hele verden.

- Han er indbegrebet af værdier som dedikation, integritet, mod, respekt og dygtighed, som opmuntrer andre til at leve et Hall of Fame-liv. Jeg er beæret over at kunne være sammen med familie, venner og fans i Danmark til en helt særlig fejring af en stor mand, lyder det fra David Baker i en pressemeddelelse fra Struer Kommune.

Udover ceremonien byder hyldesten af Morten Andersen blandt andet på talkshow, koncert med Sko & Torp, tale ved Struers borgmester, Niels Viggo Lynghøj, ligesom Morten Andersen også vil få en gave fra Struer Kommune. 

Levende legende

Den i dag 57-årige vestjyde rejste fra Struer i 1977 til USA for at komme på udveksling, og det blev starten på et livslangt eventyr i staterne. Fem år senere begyndte han sin NFL-karriere for New Orleans Saints. Herefter fulgte 25 sæsoner for fem forskellige hold, og i dag bor den nu pensionerede football-legende stadig i USA.

Undervejs i karrieren nåede han en række rekorder. Hans 2544 scorede point gør ham blandt andet til den spiller, der har scoret flest point i løbet af karrieren, og da han stoppede, var han den kicker i sportens historie, der havde scoret flest field goals fra mere end 50 meters afstand - i alt 40 styk.

Den 5. februar 2017 blev Morten Andersen som den første dansker optaget i Pro Football Hall of Fame. Kun to europæer har opnået det før ham. Danskerens indtræden betyder, at der nu er ni spillere, der er født udenfor USA i den fornemme klub.

Mens Morten Andersen endnu boede i Danmark, spillede han både fodbold og håndbold på højt niveau, og han blev sågar udtaget til det danske ungdomslandshold i fodbold. 

De 25 sæsoner i den amerikanske fodbolds bedste liga har budt på mange højdepunkter. Blandt andet den 17. januar 1999 hvor Morten Andersen i overtiden sparkede Atlanta Falcons til deres første Super Bowl nogensinde - i øvrigt Morten Andersens eneste, som Falcons tabte til Denver Broncos. Se videoen fra den legendariske aften herover.

4:13
TV MIDTVEST besøgte Morten Andersens forældre i Bremdal ved Struer, da nyheden om optagelsen i Hall of Fame nåede hjem. Se indslaget her.
Foto: Arkiv