Stor dag i Haderup - nu har byen igen en lægeklinik

Flere års kamp har endelig båret frugt for borgerne i Haderup. Lægerne i Sunds opretter en satellit-klinik i byen.

Jens Christian Jensen er tilbage som læge i Haderup. Nu i den satellit-klinik, som lægerne i Sunds har oprettet i byen.
Jens Christian Jensen er tilbage som læge i Haderup. Nu i den satellit-klinik, som lægerne i Sunds har oprettet i byen.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Efter 10 år uden læge kan borgerne i Haderup i Herning Kommune nu atter besøge en lægeklinik i deres egen by.

Tirsdag åbnede en ny satellit-klinik i Haderup. Det er første gang, den mulighed bliver benyttet i Region Midtjylland.

- Det er en stor dag. Det er noget, vi har ventet på længe, og nu håber vi så på, at det er den rigtige løsning, og at det kan blive en succes, siger Jørgen Nydam Jensen, der er tovholder i den borgergruppe, der har kæmpet for at få en læge tilbage til byen.

Det er lægerne i Sunds, der har åbnet en satellit i Haderup. Den er i øvrigt placeret i det gamle lægehus. Patienterne er tilmeldt klinikken i Sunds, men kan konsultere en læge i afdelingen i Haderup tre dage om ugen.

Ved at lave en satellit af en eksisterende klinik slipper lægerne for at anskaffe sig et nyt ydernummer - på den måde kan de også selv være med til at bestemme åbningstiden.

Jørgen Nydam Jensen er med i den borgergruppe, der har kæmpet for at få en læge tilbage til Haderup.
Jørgen Nydam Jensen er med i den borgergruppe, der har kæmpet for at få en læge tilbage til Haderup.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Gensyn med en gammel kending

Det er blandt andet et tilskud på 300.000 kroner fra en ny ministeriel pulje, der har gjort det muligt for lægerne i Sunds at åbne en afdeling i nabobyen. Tilskuddet kommer efter at de lokale igennem flere år har arbejdet på at overbevise både lokal, regional, og landspolitikere om, at byen atter skulle have en læge.

- Vi må jo erkende, at Haderup er ikke det mest attraktive sted for læger at etablere sig. Derfor har vi været nødt til at gøre noget selv, siger Jørgen Nydam Jensen.

Patienterne kommer i øvrigt til at møde et kendt ansigt i den nye satellit. Læge Jens Christian Jensen, der tidligere har været praktiserende læge i byen, har nemlig sagt ja til at være med til at starte den nye afdeling.

- Det er en lidt underlig følelse, men også utroligt dejligt at kunne være med til at starte op igen. Det har jo været et stort ønske fra byen, siger han.

Jens Christian Jensen stoppede i sin tid som læge i Haderup på grund af uoverensstemmelser med sin kompagnon. Der var ingen, der ville overtage klinikken, og derfor endte det med, at Haderup stod uden læge.

Men nu er der altså atter liv i lægehuset. 

Borgergruppen fik Jens Christian Jensen til at kontakte læge Dorthe Hagensen i Sunds for at høre, om hun kunne være interesseret i at åbne en afdeling i byen. 

- Hun var frisk og sagde: det vil jeg godt, men kun hvis du hjælper i starten Og det gør jeg så. Det er en lille ydelse, der forhåbentlig kan hjælpe afdelingen godt i gang, siger Jens Christian Jensen. 

2:07