Stoffer, alkohol og hash på skemaet i Kibæk

Flere og flere unge prøver at ryge hash. Tirsdag oplysnings-oplæg på skemaet i Kibæk.

hashoplaeaeg.jpg
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Tirsdag var der stoffer, alkohol og hash på programmet på Kibæk Skole, hvor foreningen Drug Rebels var på besøg for at holde oplæg for de ældste elever på både Kibæk og Sønder Felding Skole.

- Vi oplever desværre, at der er flere og flere dealere på mange folkeskoler, der opsøger de unge mennesker, fordi de er lette ofre. De er nysgerrige. De vil gerne være seje, siger Marlene Füchsel Mikkelsen, der er en af de frivillige i Drug Rebels.

Antallet af unge hash-rygere stiger

Antallet af unge der prøver at ryge hash stiger og stiger. I 2010 var der 7,2 procent af de unge mellem 16 og 24 år, der røg hash, mens tallet i 2014 var steget til 10,3 procent.

I en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse bliver det slået fast, at det stigende hashmisbrug har store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser.

Tirsdag stillede Drug Rebels blandt andet med en tidligere misbruger og en læge. Ifølge dem er det vigtigt, at de unge ved, hvor galt det gå - selv ved at ryge en enkelt joint.

- Det er lidt russisk roulette, når man forsøger sig med de her ting. Man ved ikke, hvornår man kommer ud over skrænten, og det ender i en eksempelvis en psykose, siger læge Lau Underbjerg.

Oplysning fremfor skræmmekampagne

Det er ikke meningen, at oplægget skal skræmme de unge, men nærmere oplyse dem om risikoen ved at prøve kræfter med stofferne, og eleverne tog godt imod det.

- Det er meget fascinerende, og der er mange ting, man aldrig har hørt om. Så ved man, hvad man skal tage og ikke skal tage, siger Rune Ager fra 9.A på Sønder Felding Skole.

Han suppleres af Carla Skovsgaard fra 8.A på Kibæk Skole.

- De var rigtig gode til at forklare og fortælle. Det var virkelig godt, synes jeg, siger hun.

Tirsdag aften holder Drug Rebels oplæg for elevernes forældre.

4:08