Støjberg om paradigmeskifte: Vi bliver enige

Finanslovsforhandlingerne i 2017 lignede en farce, da regeringen og Dansk Folkeparti ikke kunne blive enige om stramninger på udlændingeområdet. Inger Støjberg garanterer nu, at sådan kommer det ikke til at gå i år.

Fra venstre mod højre: Andreas Steenberg (R), Thomas Jensen (S), Inger Støjberg (V) og Christian Langballe (DF) er ugens gæster i programmet Krydsfelt.
Fra venstre mod højre: Andreas Steenberg (R), Thomas Jensen (S), Inger Støjberg (V) og Christian Langballe (DF) er ugens gæster i programmet Krydsfelt.
Foto: TV MIDTVEST

Hvordan går det med det såkaldte paradigmeskifte? Får Dansk Folkeparti de stramninger på udlændingeområdet, som partiet ønsker sig? Eller ender dette års finanslovsforhandlinger lige så farceagtige, som i 2017? Udlændinge- og Integrationsministeren siger nej og slår fast, at regeringen sammen med sit parlamentariske grundlag kommer til at lykkes.

- Vi når i mål, fordi det gør vi, siger Inger Støjberg (Venstre).

Udlændinge- og Integrationsministeren udtrykker sig kortfattet, men klart. Hun vil ikke gå i detaljer, fordi finanslovsforhandlingerne og diskussionen om paradigmeskiftet i øjeblikket er i fuld gang i Finansministeriet.

Inger Støjberg medvirker i denne uges politiske magasin, Krydsfelt, på TV MIDTVEST, hvor hun, flankeret af Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, argumenterer for, hvorfor en strammere udlændingepolitik er vigtig - også for flygtningenes og deres hjemlandes skyld.

- Man skal være klar over, at det er de stærkeste, der kommer hertil. Det er dem, der har haft råd til en menneskesmugler og også har haft fysikken til at flytte sig. Man må ikke tro, at de svageste kan bygge et land op igen. Hvis vi skal sikre stabilitet i de her lande fremadrettet, så bliver vi nødt til at få de stærkeste hjem igen, siger Inger Støjberg.

DF: Forskel på flygtninge og indvandrere

For Dansk Folkeparti handler det om en gang for alle at få skelnet mellem flygtningepolitik og indvandrerpolitik. I følge partiet er de to ting nemlig ikke ens.

- For mig at se, har det haft nogle katastrofale konsekvenser, fordi de flygtninge, der er kommet hertil, på forhånd nærmest, er blevet sat over i køen, der hedder indvandring. Og så kører møllen. Og til sidst, så tager vi stilling til statsborgerskab. Det synes jeg ikke er rimeligt. Der må være en forventning om, at de folk, vi beskytter, de bliver sendt hjem igen, når der er fred og ingen fare i deres hjemland, siger Christian Langballe (DF).

Socialdemokratiet bakker langt hen ad vejen op om både regeringens og Dansk Folkepartis intentioner. Thomas Jensen, socialdemokrat og medlem af Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg, kalder et paradigmeskifte for 'vigtigt'.

- Men jeg kan være i tvivl, om vi får det. Fordi, det regeringen og Inger Støjberg har lækket fra forhandlingerne, det de tilbyder Dansk Folkeparti, det er ikke et paradigmeskifte. Det handler jo stadig rigtig meget om ting, der kan begrænse tilstrømningen. Det Dansk Folkeparti jo ønsker, det er, at vi får sendt nogle flere ud, siger Thomas Jensen (Soc.dem.) 

Radikale: Giv dem lov at vælge

Radikale mener ikke per automatik, at flygtninge skal sendes retur til deres hjemlande, når der er sikkert der. Danmark har brug for arbejdskraft. I nogle kommuner er der i øjeblikket reelt nul-arbejdsløshed. Lever flygtningene op til vilkårene på det danske arbejdsmarked, skal de have lov at blive i landet.

- Hvis der er nogle af de her flygtninge, der har kunnet optjene dagpengeret, fordi de har arbejdet et år – hvis de har meldt sig ind i en A-kasse og har været på overenskomst – så synes jeg, de har optjent retten til selv at kunne bestemme, siger Andreas Steenberg, radikal udlændingeordfører.

Krydsfelt om udlændingepolitik, og de aktuelle forhandlinger i forbindelse med finanslovsforhandlingerne om et paradigmeskifte, kan ses her:

28:05
Udlændingepolitikken interesserer danskerne og fylder på Christiansborg. Gæster i Krydsfelt-studiet er denne gang: Inger Støjberg (Venstre), Thomas Jensen (Soc.dem.), Andreas Steenberg (Rad.) og Christian Langballe (DF).