Støjberg og Jensen skal i samråd om ulandspenge

Socialdemokraterne hiver Kristian Jensen og Inger Støjberg i samråd, fordi Danmark vil bruge flere ulandspenge på integration.

Inger Støjberg, integrationsminister, Venstre.
Inger Støjberg, integrationsminister, Venstre.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Over 200 millioner kroner af den danske ulandsbistand, som skulle gå til verdens fattigste, blev sidste år brugt til danskundervisning og jobtræning af flygtninge i kommunerne.
    
Og regeringen har planer om at bruge endnu flere bistandskroner på danskundervisning og beskæftigelsesrettede tilbud i 2016 - nemlig 340 millioner kroner, skriver netavisen Altinget.
    
Det får Socialdemokraterne til at kalde både udenrigsminister Kristian Jensen (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd. For det er formentlig i strid med OECD's regler at bruge ulandsbistand på integration.
    
- Det er stærkt problematisk i en situation, hvor den langsigtede udviklingsbistand er halveret, siger udviklingsordfører Mette Gjerskov (S).
    
Udenrigsministeriet skriver i et skriftligt svar til Altinget, at den rapporteringspraksis, der bruges, har været anvendt længe og af skiftende regeringer.
    
Mette Gjerskov vil gerne have udenrigsministeren til at redegøre for praksis i et samråd. Hun henviser til, at han for nylig i et andet samråd har forsikret, at OECD's regler bliver fulgt.
    
Gjerskov afviser ikke, at praksis kan have været den samme, da Socialdemokraterne havde regeringsmagten. Men hun påpeger, at der dengang var tale om meget mindre beløb, da der kom færre flygtninge.
    
Og samtidig har regeringen skåret ned i ulandsbistanden.
    
- I den tid vi lever i nu, hvor en rigtig stor del af bistanden bliver brugt på flygtningemodtagelse, bliver det her nogle enorme beløb. Fra at det har været småbeløb, man måske ikke har hængt sig så meget i, så er det her rigtig store beløb, siger Mette Gjerskov.
    
Reglerne, der bliver fastsat af OECD's Udviklingskomité (DAC), giver lov til at bruge ulandsbistand til at betale for udgifter til flygtninges første 12 måneder i et nyt land.
    
Men bistanden må ikke bruges til at integrere flygtninge i den danske økonomi, forklarer Diis-forsker Adam Moe Fejerskov til Altinget.
    
Richard Manning, tidligere formand for DAC og nuværende seniorforsker fra University of Oxford, har ikke nærstuderet de danske tal. Og han understreger, at reglerne giver rum til fortolkning:
    
- Men den danske praksis med at inkludere den slags elementer som udviklingsbistand ser problematisk ud, siger han til Altinget.

/ritzau/