Støjberg afviser kritik: Systemet fungerer

Inger Støjberg køber ikke kritikken af de mange bøder, som hober sig op for udviste asylansøgere. Det er meningen med systemet, forklarer hun.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ser ikke noget problem i, at de udviste asylansøgere på Kærshovedgaard får bøder, som de ikke er i stand til at betale.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ser ikke noget problem i, at de udviste asylansøgere på Kærshovedgaard får bøder, som de ikke er i stand til at betale.
Foto: Scanpix / Mads Claus Rasmussen

Et bødesystem for udviste asylansøgere møder kritik. Men kritikken preller helt af på ministeren, som forsvarer systemet.

De udviste asylansøgere på Udrejsecenter Kærshovedgaard skal melde sig på stedet tre til syv gange om ugen. Gør de ikke det, får de en bøde. Alene siden årsskiftet har 87 beboere på Kærshovedgaard været i retten for at overtræde meldepligten, og endnu flere står i kø. Samlet er 243 personer blevet sigtet, og i alt drejer det sig om flere end 10.000 overtrædelser på to år.

Ifølge tal fra Midt- og Vestjyllands Politi har næsten alle retssager ført til, at den tiltalte er blevet dømt, men kun én bøde er på nuværende tidspunkt blevet betalt, og en anden har fået en afdragsordning. Derfor mener en forsvarsadvokat fra Herning, at det er spild af ressourcer, når staten forsøger at opkræve penge fra de afviste asylansøgere.

- Jeg mener, at det er ren symbolpolitik. Det kan ikke betale sig at køre sager mod nogle personer, som ikke betaler de bøder, man giver dem, og som i øvrigt er ligeglade med, om de kommer i fængsel eller ej, siger Kaare Kristensen, forsvarsadvokat fra Herning.

Minister: Bøderne skal hobe sig op

Spørger man udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), så er de mange ubetalte bøder netop formålet med den måde, reglerne er skruet sammen på.

- Bøderne hober sig op, så ret hurtigt vil de finde sig i en varetægtsfængsling eller med en fodlænke på. Det betyder, at systemet virker. De her mennesker er uønskede i landet, og indtil de rejser ud, så skal vi vide, hvor de er, siger hun.

Hård linje over for udviste asylansøgere

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har tidligere på måneden foreslået, at man skal slå endnu hårdere ned over for asylansøgere, der overtræder meldepligten. Der er altså i høj grad politisk opbakning til at fortsætte den hårde linje.

- For mig handler det her om, at hvis man ikke overholder de forpligtelser, man har, så skal man selvfølgelig straffes. Jeg har ingen fine fornemmelser på det her område, så jeg ønsker at stramme skruen alt det, jeg overhovedet kan, siger Inger Støjberg.

Lige nu bor der omkring 200 personer på Udrejsecenter Kærshovedgård.

0:49
Inger Støjberg køber ikke kritikken vedrørende straffe til afviste asylansøgere. Systemet virker.