Stinkdyr gik i fælde: - Den har løftet halen og det er slemt

Noget så sjældent som et stinkdyr, der er forbudt i Danmark, er gået i en mårhundefælde ved Vemb.

Siden 2003 har det været forbudt at have dem i Danmark, og derfor skal stinkdyret nu aflives.
Siden 2003 har det været forbudt at have dem i Danmark, og derfor skal stinkdyret nu aflives.
Foto: Jeanette Torndahl Madsen, TV MIDTVEST

Det er ikke for sjov, at et stinkdyr hedder et stinkdyr. Det har Brian Kjølhede Jensen, der er mårhunderegulant ved Naturstyrelsen, erfaret.

Torsdag blev han kaldt ud til en mårhundefælde ved Gørdingdæmningen ved Vemb, hvor noget så sjældent som et stinkdyr var gået i fælden. 

- Havde det været 1. april, havde jeg sagt haha, men den er god nok. Det er første gang, jeg ser et stinkdyr. Jeg tror ikke en gang, jeg har set en i en dyrehave, men jeg var ikke i tvivl, da jeg så stregerne, og ikke mindst da jeg lugtede den, siger Brian Kjølhede Jensen.

Stinkdyr er forbudt i Danmark

Det var en af Naturstyrelsens reguleringsjægere, der fandt stinkdyret, da han var ude og kigge til en af sine fælder. Han tilkaldte Brian Kjølhede Jensen.

- Den virker tam, så vi må gå ud fra, at nogen har haft den. Den kan være undsluppet fra en dyrehave, men så skulle de have meddelt, at de har mistet det, og det er ikke tilfældet, siger Brian Kjølhede Jensen.

Stinkdyret blev fundet i en fælde til mårhunde ved Gørdingdæmningen ved Vemb.
Stinkdyret blev fundet i en fælde til mårhunde ved Gørdingdæmningen ved Vemb.
Foto: Jeanette Torndahl Madsen, TV MIDTVEST

Stinkdyret er et nordamerikansk stinkdyr, som ikke findes i Europa overhovedet. Siden 2003 har det været forbudt at have dem i Danmark.

- Det er lidt sjovt, at der er fanget sådan et i Danmark. De er søde at kigge på, men de er ikke rare at have i naturen, for de er hårde ved dem lige som de andre rovdyr. Det er forbudt at have dem, så nu skal den aflives.

Slem lugt

Flytningen af stinkdyret gik dog ikke helt lugtfrit. To gange gik dyrets analkirtler nemlig af, da Brian Kjølhede Jensen skulle flytte det, og det var ikke nogen rar oplevelse.

- Jeg skal love for, at det er slemt. Den ramte mig også, så jeg har vasket hænder en del gange nu, siger han.

Stinkdyr kan udsende en stråle eller en sky af ildelugtende væske fra et par analkirtler placeret lige inden for anus. Væsken kan sendes 2-3 m væk og kan i vindretningen lugtes flere kilometer væk.

Der er 14 arter fordelt på fire slægter: plettede stinkdyr, stribede stinkdyr, langsnudede stinkdyr og stinkgrævlinger.

0:28
Det er ikke for sjovt, at et stinkdyr hedder et stinkdyr. Det har Brian Kjølhede Jensen og TV MIDTVEST's fotograf erfaret.