Stine har ikke råd til at holde jul: Får hjælp af ønsketræ

Et stort juletræ i Nørreport Centret i Holstebro skal hjælpe med at skaffe julegaver til udsatte børn.

Stine Kausar Winther er mor til fem børn i alderen seks måneder til 17 år, og hun har svært ved at finde penge til den økonomiske byrde, som julegaver kan være.
Stine Kausar Winther er mor til fem børn i alderen seks måneder til 17 år, og hun har svært ved at finde penge til den økonomiske byrde, som julegaver kan være.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Juleaften nærmer sig, og for mange betyder det and, julegaver og dans om juletræet. For Stine Kausar Winther er julen i stedet lig med dybe panderynker.

- Vores økonomi er ikke særlig god, siger hun. 

Stine Kausar Winther er mor til fem børn i alderen seks måneder til 17 år, men depression og stress har sendt hende udenfor arbejdsmarkedet. Lige nu er kæresten også kontanthjælpsmodtager, og det betyder, at pengene er små.

- Vi kan desværre ikke bare gå ud og tage noget arbejde og tjene nogle ekstra penge, så vi kan komme igennem det, siger hun.

Julehjælp redder julen

De seneste to år har julehjælp fra Kirkens Korshær fået enderne til at nå sammen for familien fra Holstebro. 

- Det betyder rigtig meget. Vi kunne ikke holde jul faktisk, hvis vi ikke havde fået den julehjælp de sidste par år. Det gør, at vi kan slappe lidt mere af, fordi børnene så ikke føler sig tilsidesat, siger Stine Kausar Winther.

Alternative metoder skaffer hjælp

For et stigende antal mennesker er det svært at få pengene til at række. En rundspørge blandt lederne i Kirkens Korshærs afdelinger viser, at 92,6 procent oplever, at brugerne er mere udsatte end før, mens 81,5 procent siger, at brugerne er mere økonomisk udfordrede end sidste år.

Det betyder, at Kirkens Korshær må ty til alternative metoder for at skaffe julehjælp nok til alle de trængende familier.

Børnenes sedler hænger på juletræet i Nørreport Centret i Holstebro.
Børnenes sedler hænger på juletræet i Nørreport Centret i Holstebro.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

I år hænger børnenes ønskesedler på et juletræ i Nørreport Centret i Holstebro. Træet er et nyt tiltag i kampen om at skaffe donationer nok, og foreløbigt har præsten fra Kirkens Korshær hængt 100 sedler op på juletræet.

- Folk kommer gående forbi, og så ser de en meget håndgribelig måde at støtte julehjælpen på. Det får folk til at gøre det, siger sogne- og korshærspræst Søren Nielsen. 

Juletræ opfylder ønsker

Kunderne i centret kan gå hen til træet og vælge en seddel med et barns alder og køn, og så deler Søren Nielsen gaverne ud til de rette børn 

- Det er bare fantastisk, for hvis folk ikke hjalp, så kunne det slet ikke lade sig gøre, siger han.

For Stine Kausar Winther og familien er initiativiet kærkomment.

- Det er jo ikke noget, du hænger dig op på. Det er jo frivilligt, om du tager et barn og giver det en gave. Det synes jeg, er helt fantastisk, siger hun.

Sidste chance for at søge om julehjælp hos Kirkens Korshær i Holstebro er den 8. december. 

1:51