Stilehæfter fra krigen offentliggøres

De 23 stilehæfter som Johannes Ivar Bøgner skrev om sine oplevelser under 2. verdenskrig bliver nu offentligt tilgængelige.

090210Boegner.jpg

Det er Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, der har afgjort, at de 23 stilehæfter nu skal offentliggøres. Dermed ændrer han Ringkøbings tidligere borgmester Hans Østergårds besluttede fra 2001.

Modstandsmands historie

Johannes Ivar Bøgner var skoleinspektør på Ringkøbing Skole og en del af modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Han noterede sine oplevelser i 23 stilehæfter, hvor der kan stå, hvem der samarbejdede med tyskerne. Derfor de mange års tovtrækkeri om offentliggørelse eller ej.

I 1963 deponerede Johannes Ivar Bøgner hæfterne i Landsarkivet i Viborg med en meddelselse om, at i april 2000 måtte borgmesteren i Ringkøbing afgøre, om de skulle offentliggøres. Det bliver de altså nu, når Folketingets Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen kommer til Ringkøbing mandag den 16. februar. Fra den 23. februar bliver det muligt at få agtindsigt i Bøgner-sagen.

- Med Ombudsmandens afgørelse om, at hæfterne er omfattet af offentlighedsloven, slutter sagen forhåbentlig, siger Ringkøbing-Skjern Kommunes nuværende borgmester, Torben Nørregaard i en pressemeddelelse.

Se indslag fra den 21. december 2007, hvor sognepræst Lone Hindø og borgmester Torben Nørregaard fortæller om sagen her:

[videonode #3288]