Stikprøve finder MRSA hos ni ud af ti svinebesætninger

Stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen finder resistent bakterie i de fleste konventionelle svinebesætninger.

Status Quo: Forekomsten af den resistente bakterie MRSA på niveau med en tilsvarende undersøgelse fra 2015.

Der er MRSA-bakterier i ni ud af ti svinebesætninger.

Læs også Svine-MRSA: Her er der størst risiko for at blive smittet

Det viser en stikprøvekontrol af 130 konventionelle svinebesætninger, som Fødevarestyrelsen undersøgte sidste år.

Dermed ligger forekomsten af den resistente bakterie på niveau med en tilsvarende undersøgelser fra 2015. Også grise på friland og økologiske grise er blevet undersøgt.

Her fandt Fødevarestyrelsen husdyr-MRSA i omkring 20 procent af besætningerne.

Læs også Bredt flertal bag 300 millioner til bekæmpelse af MRSA

Blandt de hønsebesætninger, der leverer æg til forbrugerne, var forekomsten af husdyr-MRSA på tre procent.

Formålet med stikprøvekontrollen er at kortlægge spredningen inden for dyrearten, således at der kan gribes ind med forbyggende tiltag, hvis det er nødvendigt.

Det kan dog være svært at få bugt med MRSA, da det er stafylokokbakterier, som er modstandsdygtige over for almindelig penicillin.

Læs også Ni ud af 10 svin har MRSA: Bakterien sendte Ulla i isolation

Husdyr med MRSA-bakterier forårsager ikke sygdom hos husdyrene. Smitten via kød vurderes af eksperterne til at være begrænset og kan forebygges ved almindelig køkkenhygiejne.

Bakterierne kan blive overført fra dyr til mennesker ved direkte kontakt, men smitter kun sjældent fra menneske til menneske.

Fakta om MRSA

    
* MRSA er den engelske forkortelse for methicillinresistente stafylokokker.
    
* Det særlige ved MRSA er, at det er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker.
    
* Blandt andet er de resistente over for methicillin, der er i familie med almindeligt penicillin.
    
* Infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.
    
* Den variant af MRSA, der har fået mest omtale i Danmark, er den såkaldte husdyr-MRSA eller MRSA CC398.
    
* MRSA CC398 er en særlig type MRSA, som findes hos dyr, og som kan smitte til mennesker.
    
* I Danmark er den først og fremmest fundet hos svin - deraf navnet svine-MRSA.
    
* MRSA CC398-bakterien er normalt ufarlig for svinene, men den smitter til mennesker, hvor den kan forårsage alvorlige infektioner.
    
* Er man sund og rask, er risikoen for at blive syg af MRSA CC398 minimal. Bakterien er mest risikabel, hvis man bliver opereret, da bakterien kan give sårinfektion eller trænge ind i blodbanen og give blodforgiftning.
    
* Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker for eksempel i næsen eller på huden.
    
* MRSA CC398 smitter overvejende personer, der er i direkte kontakt med levende svin. Selv om MRSA CC398 kan findes i kød, er der ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en væsentlig smittekilde.
    
Kilder: Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.
 

02:09

Kun på 6 procent af de økologiske svinebrug er der fundet MRSA.

Luk video

 

/ritzau/