Stigende svinepriser giver nyt håb: Nu tror vi på det igen

Svinenoteringen hos Danish Crown er kommet over den psykologisk vigtige grænse på ni kroner pr. kilo.

Svineproducent Torben Sandgrav fra Holmsland.
Svineproducent Torben Sandgrav fra Holmsland.
Foto: Mikael Andersen

De danske svineproducenter har ikke haft meget at juble over de seneste år.

Lave priser på svinekød har betydet, at mange har en presset økonomi, men nu kan de igen begynde at vejre morgenluft.

- Det har længe været lidt strenge, men nu tror vi på det igen, siger svineproducent Torben Sandgrav fra Holmsland.

Efter fire prisstigninger på fem uger er svinenoteringen hos Danish Crown kommet over ni kroner pr. kilo. Og netop de ni kroner betragter slagterikoncernen som en vigtig symbolsk og psykologisk grænse.

- Nu begynder producenterne at kunne se lidt mere positivt fremad efter, at det har været noget af en ørkenvandring, siger administrerende direktør i Danish Crown Pork, Søren F. Frederiksen.

Vil komme over 10 kroner

Pristigningen falder på et tørt sted. Efter sidste sommers tørke og deraf dårligere høst har mange landmænd været tvunget til at købe mere foder. 

- Så måtte vi ud og købe noget korn, der blev dyrere. Og samtidig kostede grisene ikke noget. Så går regnestykket ikke op, siger Torben Sandgrav.

Årsagen til de stigende priser skal først og fremmest søges i Kina. Her er produktionen faldet kraftigt på grund af økonomisk afmatning og den frygtede sygdom, afrikansk svinepest.

Danish Crowns prognoser for den nærmeste fremtid, tegner også godt for landmændene. Koncernen regner med, at noteringen kommer over 10 kroner kiloet i andet halvår.

- Det gør, at økonomien for de danske landmænd bliver bedre. De kan med større sindsro sætte grise i deres stalde, siger Søren F. Frederiksen.

1:52
Se indslag om de stigende svinepriser her.