Stig lever af planter: Det giver mig et sundere liv

En 25-årig sygeplejerskestuderende har taget skridtet fuldt ud og spiser nu kun plantebaseret mad.

1:43
I syv måneder har Stig Ladefoged udelukkende levet af plantebaseret kost, og han kan tydeligt mærke forskellen. Her forklarer han hvordan.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Den 25-årige viborgenser Stig Ladefoged snupper en indkøbsvogn i Føtex. Han skal handle ind til aftensmaden, og vognen fylder han udelukkende med plantebaserede produkter.

- Ideen kommer fra min interesse i tarmsystemet. Tarmfloraen er vigtig for vores sundhed, og derfor dykkede jeg ned i, hvad jeg kan spise for at få en god tarmflora. Fibre og plantestoffer er alfa og omega, så derfor ekskluderede jeg animalske produkter. Sundheden og miljøet er klart i fokus for mig, siger Stig Ladefoged fra Viborg.

Stig Ladefoged, der er læser til sygeplejerske, er en af dem, der har taget skridtet fuldt ud og droppet kødet og de animalske produkter.

I syv måneder har han nu udelukkende levet af plantebaseret mad eller som veganer, som det også kaldes. Og forandringen kan mærkes.

- Jeg har meget mere energi. Før tog jeg Panodil en gang om ugen, og det gør jeg altså ikke mere. Så det er en markant ændring, og så er jeg meget mere udholdende, siger han.

Fritiden går med planter

Også Stig Ladefogeds fritid går med planterne. En stor del af den bruger han nemlig på at inspirere andre til at spise plantebaseret. Sammen med en ven har han Facebooksiden 'Planterødderne'. 

- Formålet med den er at inspirere, men også oplyse om sundhed. Vi prøver at inspirere til, hvordan du kan spise sundt, uden det smager dårligt, siger Stig Ladefoged.

Ud over Facebooksiden arrangerer de to planterødder også madværksteder, hvor interesserede kan lære at lave mad uden kød.

I Bilka er der en hel afdeling kun med veganske produkter.
I Bilka er der en hel afdeling kun med veganske produkter.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Spiser aldrig kød igen

Den 25-årige plantespiser møder ofte bekymringen om, hvorvidt han får proteiner nok ved at skære kødet fra.

- Det er en af de største myter, der er i forhold til plantebaseret kost, for det kan du. Der er meget mere protein i kikærter end der er i kyllingekød, siger Stig Ladefoged.

Flere og flere dropper kødet, og udvalget af veganske produkter vokser i butikkerne. Stig Ladefoged er ikke i tvivl om, at det vil vinde endnu mere frem.

- Jeg tror på, at hovedparten vil leve på denne her måde i fremtiden. Og jeg kommer aldrig til at spise kød igen. Det er jeg sikker på, siger han.

Stig Ladefoged drømmer om at lave en kogebog med opskrifter på plantebaseret kost.

2:10