Stifter afviser svindel for halv milliard

Retten i Viborg indleder torsdag straffesag mod stifter af Viborg-virksomheden Genan, der er tiltalt for mandatsvig og bedrageri for op mod en halv milliard.

2:53
Forud for retssag i Viborg om millionsvindel har erhvervsmanden Bent A. Nielsen udgivet sit eget forsvarsskrift. Lær mere her.

Viborg-virksomheden Genan var kendt som en dansk miljøsucces, der specialiserede sig i genbrug af dæk.

Men bag facaden var virkeligheden efter Bagmandspolitiets opfattelse en anden.

Her jonglerede virksomhedens stifter, Bent A. Nielsen, rundt med pengene og snød og bedrog for samlet set en halv milliard kroner.

Torsdag indleder Retten i Viborg sagen mod stifteren af Genan og en revisor, der er tiltalt for medvirken til svindlen.

Formålet skal ifølge anklageskriftet have været at "skaffe sig eller andre uberettiget vinding".

Eksempelvis skal Bent A. Nielsen ifølge anklagen have anvendt 73,3 millioner kroner til køb af privat lejlighed, renovering af privat sommerhus, overførsler til familiemedlemmer og andet privatforbrug.

Ifølge erhvervsmediet Finans.dk tabte pensionskassen PKA op mod én milliard kroner på dets engagement i Viborg-virksomheden.

PKA, der var medejer af Genan, købte i 2014 stifteren ud af firmet for at starte på en frisk. Samtidig begyndte Bagmandspolitiet at undersøge sagen.

Det endte i februar 2018 med tiltalen mod den nu 75-årige Bent A. Nielsen.

Den tiltalte nægter sig skyldig og har på utraditionel vis bedyret sin uskyld i avisannoncer og en avis omdelt til husstande i Viborg.

- Bent Nielsen ser frem til, at sagen kommer i gang. Det har været et langstrakt forløb.

- Han forventer, at sagen vil kaste det lys over alle de her begivenheder, så det står klart, at der intet strafferetligt er foretaget fra hans side, og han bliver frifundet, siger hans forsvarsadvokat, Jakob Lund Poulsen.

Bagmandspolitiet vil derimod have Bent A. Nielsen straffet og frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed.

Virksomheden Genan, der nu har PKA som hovedaktionær, eksisterer fortsat og er ifølge virksomhedens hjemmeside verdens førende inden for genbrug af dæk.

Efter en omstrukturering af selskabet er der igen sorte tal på bundlinjen, oplyste selskabet i en pressemeddelelse tidligere på året.

Der er berammet 24 retsmøder i sagen, som først ventes afgjort til marts næste år.