Stemmespildsdebatten om Kristendemokraterne er død, mener Kristian Andersen

Flere meningsmålinger spår et godt valg til Kristendemokraterne. Kristian Andersen ser frem til dagen.

Kristian Andersen, Kristendemokraterne, er spændt på valget.
Kristian Andersen, Kristendemokraterne, er spændt på valget.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

For mange partier på valgdag handler det om, hvor mange politikere, de kan placere i folketinget. Men sådan er det ikke for alle.

Kristendemokraterne er nemlig et af de partier, der er i fare for slet ikke at komme over spærregrænsen på 2 procent. Sker det ikke, får partiet ikke en eneste politiker til at sidde i folketinget i den næste regeringsperiode.

Men på trods af, at dagen kan være afgørende for partiets politiske fremtid i de næste fire år, så har spidskandidaten i Vestjyllands Storkreds, Kristian Andersen, sovet godt.

- Bedre, end jeg havde regnet med, må jeg sige. Sidste nat sov jeg faktisk ikke særlig godt. Der vågnede jeg, stod tidligt op og løb en morgentur. Men i nat har jeg egentlig sovet fint. Jeg var træt, da jeg kom hjem i går, efter jeg havde været på TV MIDTVEST til Det Sidste Ord, så da jeg kom hjem, satte jeg mig kort i sofaen, gik i seng og faldt hurtigt i søvn. Det er jeg glad for, fordi det er faktisk rigtig vigtigt at få noget søvn forud for den her dag, siger Kristian Andersen.

Ikke længere tale om stemmespild

Tidligere har der ved valg til folketinget været snak om, at en stemme på Kristendemokraterne har været spild af tid. Men den debat er forstummet, mener Kristian Andersen.

Han mener, at både den skrevne presse, radio og tv-medier har taget partiet mere alvorligt, siden partiet kom over spærregrænsen på to procent i en meningsmåling.

- Jeg tror, at det er to og en halv uge siden, at vi ramte to procent første gang. Så har det ligget lidt over og lidt under. Så den der stemmespildsdebat døde jo, næsten inden vi kom i gang. Det er ikke det, vi har brugt krudtet på denne gang. Det, synes jeg, er fantastisk. Vi har fået lov til at tale politik, forklare om kredsmandatet, forklare hvad vi vil, når vi kommer i folketinget. Så på den måde ser jeg tilbage på fire lange og begivenhedsrige uger, men også fire uger, hvor jeg synes, at vi har fået lov til at komme ud over rampen, siger Kristian Andersen.

Valgkamp er gået over forventning

Kristendemokraternes start på valgkampen gik ikke, som partiet havde ønsket. Partiformand Stig Grenov måtte melde afbud til en tv-debat, og efterfølgende har han været sygemeldt på grund af stress.

Derfor måtte Isabella Arendt træde til, og det har hun gjort godt, mener Kristian Andersen.

- Der er ingen tvivl om, at det, at Isabella (Arendt, red.) træder ind på scenen faktisk fra dag et på valgkampen, det har givet partiet en kæmpe opmærksomhed. Når jeg siger, at det er på en lidt ærgerlig baggrund, så er det selvfølgelig fordi, Stig Grenov er stressramt. Men når det nu var sådan, så er jeg dybt imponeret over, at hun bare går ind og udfylder rummet, tager scenen og er på alles læber. Jeg har oplevet, at folk gerne vil snakke med mig om kredsmandat og politik – og så vil de rigtig gerne lige fortælle om hende der Isabella Arendt. Jeg har kun mødt rosende og anerkendende ord. Så der er nogle ting, der er gået vores vej, siger Kristian Andersen.

Stig Grenov har efterfølgende udtalt, at han ikke ønsker at genopstille som formand for Kristendemokraterne, og at han i stedet vil indstille Isabella Arendt til at tage over.

3:05
Se interview med Kristian Andersen på valgmorgenen.