Steen Gade: Touborg var sjælden og modig

Partifællen Steen Gade, SF, mindes Kristen Touborg som en politisk fighter både i Danmark og i hele Norden

Steen Gade og Kristen Touborg, begge SF, var nært forbundne såvel politisk som privat.
Steen Gade og Kristen Touborg, begge SF, var nært forbundne såvel politisk som privat.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Chokket over SF’eren Kristen Touborgs bratte død i en trafikulykke torsdag over middag, har også ramt den politiske arena.

Partifællen Steen Gade kørte i mange år parløb med Kristen Touborg, begge som politikere opstillet i Vestjyllands Storkreds.

- For mig var Kristen sjælden, hvis man kan sige det sådan. Han var meget modig. Han kæmpede altid for retfærdighed og så formåede han at gøre det med varme og humor, fortæller Steen Gade, som sender sin dybeste medfølelse til de pårørende og til Kristen Touborgs kone Anna Marie, som ligger på sygehuset, hårdt kvæstet efter ulykken.

- Det er et stort chok, det her.

Repræsenterede det allerbedste i Vestjylland

Steen Gade mindes sin politiske kollega som en modig politiker, der altid sagde sin mening og havde sine rødder med.

-For mig er Kristen den ægte repræsentant for det allerbedste i Vestjylland. Det lykkedes ham at vise, at det at være bonde var en hædersbetegnelse. Det kæmpede han for og han gjorde det til en hædersbetegnelse, og det samme gjaldt den røde farve.

Steen Gade betegner også Kristen Touborg som jordbunden. Og som en fighter, der både kæmpede for nære ting som dyrevelfærd, men som også kæmpede på den udenrigspolitiske bane.

- Han var meget optaget af det nordiske samarbejde og han brugte mange kræfter på det. Han var faktisk det, jeg vil kalde en verdensmand.

Steen Gade og Kristen Touborg var begge opstillede for SF i Vestjyllands Storkreds. Og mange gange fik de næsten lige mange stemmer.

Aftalt spil i valgkampen

På et tidspunkt i en valgkamp aftalte de to forbundsfæller, at Kristen skulle gå i radioen og sige, ”jeg kan slå Steen”.

- Vi aftalte jo engang for mange år siden, at for at være sikker på, at der var en af os, der blev valgt ind i Folketinget, så skulle Kristen gå i morgenradioen på P4 MidtVest og sige, at han kunne slå mig. Og det gjorde han. Men det var faktisk en aftale, mindes Steen Gade nu med varme i stemmen.

- Det var jo en måde at mobilisere stemmer på.

Politikerne kom utroligt godt ud af det sammen og de stod hinanden nært, både politisk og privat.

- Vi har haft det godt. Kristen var en god ven og vi var nært forbundne i alle årene.

- Jeg kommer til at savne ham. Jeg tror vi er mange, der kommer til at savne ham, slutter Steen Gade.