Status efter stormen

Hele landsdelen mærkede aftenens og nattens uvejr. I Hanstholm kom vindstødene helt op på 39 meter i sekundet - det er stærk orkan. Skibsfortøjninger og tage blev overmandet.

Storm i en havn.jpg

Dagen derpå efter endnu en vinterstorm er det især væltede træer, der tegner billedet. I alt har 40-45 træer været væltet ud på kørebanen i Midt- og Vestjyllands politikreds. I Viborg Kommune voldte 11 træer problemer, og i Thisted Kommune var beredskabet ude at fjerne op mod ti træer.

Tage røg af

Flere steder har stalde og lader mistet dele af deres tag, og på Bellisvænget i Hanstholm tog stormen en del af taget på en villa. Også i Skive rev tagplader sig løs et par steder. Her troede en familie på Væselvej, de havde indbrud, men det viste sig altså at være taget, der var ved at lette. I Skive væltede også afspærringen ind til en byggeplads på Hugindsvej, hvor byggematerialer så fløj omkring.

Fortøjninger sprang

I havnene har de det seneste døgn måttet holde et ekstra vågent øje med situationen. I Hanstholm fik de vindstød på hele 39 sekundmeter - det er, hvad man kalder stærk orkan. Her havde de dobbeltvagt på til at holde øje med situationen på havnen. Her var der mange fortøjninger, der sprang, dog uden at der er kommet større skader på fartøjerne. I et enkelt tilfælde er to skibe bumpet lidt ind i hinanden. Det fortæller Hanstholms havnemester Klaus Borg Hansen. Han glæder sig over, at flere skibe ligger i Østersøen, så det tirsdag lykkedes at få plads til alle de fartøjer, der ville i havn i Hanstholm. Den usædvanligt voldsomme vind gav naturligvis en masse uro i havnen, men da vinden lå i sydvest, og Hanstholms indsejling ligger nordvest, gik det ikke så galt.

I Thorsminde blæste nogle beklædningsplader på havnens auktionshus af, og i dag er der stadig vand på kajen - knapt to meter over almindelig, daglig vandstand. I Thorsminde fik de vindstød op til 34-35 meter i sekundet. Også i Hvide Sande har de vand på kajen. Her sprang fortøjningerne på et enkelt skib.

Tog-bomme blæste af.

Uvejret fik på et tidspunkt bommene ved en jernbaneoverskæring ved Hurup til at blive nede, men efter blot et kvarter var problemet løst, og bommene var i gang igen. På Herning-banen var der et par steder, tog-bommene blæste af, men alt fungerer nu igen som normalt, fortæller Banedanmark. Det var muligvis også uvejret, der fik en togbom til at knække ved en jernbaneoverskæring på Søndergade i Vinderup.

Glas løsnede sig ved banegården

På gangbroen over kørebanen mellem rutebilstationen og banegården i Herning var der noget glas, der var ved at løsne sig sent i aftes. Banedanmark blev sendt af sted og fik ordnet problemet.